Fragment

Staatssecretaris Knops: herstel zou sneller kunnen op Sint Maarten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Staatssecretaris Knops: herstel zou sneller kunnen op Sint Maarten

Het rapport van de Algemene Rekenkamer over deherstelwerkzaamheden op Sint Maarten is onvolledig, aldus staatssecretarisRaymond Knops. Volgens het rapport verloopt de wederopbouw van het eiland, naorkaan Irma september 2017, nogal moeizaam.

 

Integer en transparant

“Het is niet zo dat er nog geen geld is besteed aan dereparties van daken, zoals het rapport stelt”, zegt Knops vanmorgen in Radio1-programma 1 op 1. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken enKoninkrijksrelaties vervolgt: “Er zijn heel veel projecten van de grondgekomen. De Rekenkamer heeft de blik alleen gericht op een aantal projecten eneen aantal helemaal niet onderzocht.”

Nederland heeft in november 550 miljoen euro terbeschikking gesteld aan het eiland op twee voorwaarden: er moet betergrenstoezicht zijn en het geld moet integer en transparant worden uitgegeven.De Wereldbank ziet hierop toe.

 

Focus

“Het is Nederlands belastinggeld en dat moet ten goedekomen aan de mensen op het eiland.” In 2025 moet het project zijn afgelopen, maarKnops hoopt het al eerder te kunnen afronden. “ Dat is deels afhankelijk van demedewerking van de lokale politiek op Sint Maarten, de mate waarin zij bereidzijn transparant te zijn”, zegt hij. “De politieke focus ligt af en toe bijandere zaken, waardoor ik het gevoel heb dat het wel sneller zou kunnen.”

 

Corruptie

Is elke dreiging van corruptie nu eigenlijk verdwenen opSint Maarten? “Nee, we hebben niet voor niets onze voorwaarden gesteld. In hetverleden waren er voorbeelden dat er niet zo nauw met geld werd omgesprongen opde eilanden, dat willen we voor zijn.” Concrete aanwijzingen voor corruptieheeft Knops echter niet.

 

Video niet beschikbaar