Fragment

Klimaatpaus Samsom: 'Je hoeft je cv-ketel niet met een koevoet van de muur te halen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Klimaatpaus Samsom: 'Je hoeft je cv-ketel niet met een koevoet van de muur te halen’

‘Als dit kabinet te weinig daadkracht toont, gaat het mis’, zegt Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel bebouwde omgeving over de klimaatambitie van Rutte III.

De oud-partijleider van de PvdA wil dat het kabinet de industrie ‘uitdagend voor het blok zet’. De industrie moet zuiniger met energie omgaan en minder CO2 gaan uitstoten.

Daarnaast moeten burgers klimaatmaatregelen goedkoper kunnen financieren. “Daar zijn specifieke leningen voor nodig, ikhoop dat het kabinet daarmee komt.”

De vraag is; wie gaat nu wat betalen in de volgens premier Rutte grootste operatie na de wederopbouw? De kosten zijn tussen de 3 en de 4 miljard euro per jaar.


Vrijdag kwamen het Planbureau voor de Leefomgeving met een kritisch rapport. Conclusie: Het ontbreekt het kabinet ende coalitiepartijen aan daadkracht om de klimaatdoelstellingen te halen. Het is allemaal veel te vaag.

Er is echter ‘geen gillende haast’ zegt Samsom,die ook wel de klimaatpaus wordt genoemd. “Dat is niet complimenteus bedoeld”,lacht Samsom.

“Je hoeft niet met een koevoet je cv-ketel van de muur te slopen. Ik wil mensen gerust stellen. In zekere zin hebben we de tijd.”

Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad en voormalig VVD-milieuminister, ziet de bui in het kabinet inmiddels al hangen.Hij signaleert toenemende verdeeldheid in de coalitie, nadat CDA en ook zijn eigen VVD terugtrekkende bewegingen beginnen te maken.

CDA-leider Sybrand Buma voorspelt een revolte‘als de politiek het contact met burger verlies’ vanwege de klimaatmaatregelen.“Doemdenken is niet nodig”, aldus Samsom. “Ik snap wel zijn zorg. Het is een grote verbouwing. De gasprijs blijft stijgen, als we niets doen lopen we achterpeloton aan. Als er te weinig daadkracht komt gaat het mis.”