Fragment

Commandant Korps Mariniers: “Onze voertuigen zakken door hun assen”

  1. Fragmentenchevron right
  2. Commandant Korps Mariniers: “Onze voertuigen zakken door hun assen”

“We moeten onze voertuigen kannibaliseren, om voldoende capaciteit te houden”, dat zegt brigade-generaal Jeff Mac Mootry in het NPO Radio1 programma 1op1. “Ik heb sneeuwvoertuigen op diepladers naar oefengebieden laten vervoeren, omdat ik bang was dat ze op de openbare weg tot stilstand zouden komen.”

Hoewel er wat betreft de persoonlijke uitrusting sprake is van een inhaalslag, is de toestand van het wagenpark een van de grootste zorgen van de topmilitair om wat hij noemt “het voortzettingsvermogen” van het korps te garanderen. “We kunnen nu nog doen wat er van ons verwacht wordt, maar dat moeten we zo zien te houden.”

En andere grote zorg is het grote aantal mariniers, vooral uit het midden en hoger kader,dat een loopbaan bij het korps voor gezien houdt. Als die niet gestopt wordt,kan dat ten kosten gaan van de veiligheid, vreest hij.

Die uitstroom heeft volgens Mac Mootry te maken met de arbeidsvoorwaarden, de balans werk-privé, én de mogelijke verhuizing naar Vlissingen. Hij heeft nog hoop dat die verhuizing niet doorgaat: “ Ik heb mijn zorgen mogen uiten en weet dat die meegewogen worden bij de besluitvorming. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar Doorn of een andere plek centraal in het land.”

Zou het afblazen van die verhuizing de uitstroom van personeel kunnen stoppen? Mac Mootry is er duidelijk over:” Het zou wel helpen ja.”