Fragment

Mona Keijzer: aanbesteden moet beter

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mona Keijzer: aanbesteden moet beter

Gedonder met de aanschaf van een nieuw wagenpark voor defensie en de politie. Voortdurende problemen met de ICT van de overheid, waar niemand door de bomen het bos nog ziet. Of een tunnel die telkens vertraging oploopt en alsmaar duurder wordt. Dit soort verhalen over aanbestedingen die misgaan komen we maar al te vaak tegen.

Jaarlijks heeft de overheid meer dan zeventig miljard euro te besteden voor de uitvoering van haar taken. De vraag is dan: welk bedrijf of welke instelling mag die projecten gaan uitvoeren? Dat gaat via een zogenaamde aanbesteding, waarvan de regels streng zijn vastgelegd in de wet. Zodat de beste partij tegen de meest gunstige prijs aan de slag kan met belastinggeld. Maar met die aanbesteding kan het een stuk beter.

De kennis over projecten kan beter, de kennis van de regels kan beter. En het Nederlandse bedrijfsleven – groot en klein – zou veel meer moeten kunnen profiteren van dieo verheidsinvesteringen. Vandaag neemt staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken een actieplan in ontvangst met “actie- en verbeterpunten’.

Video niet beschikbaar