Fragment

SP nagelt tien woningcorporaties aan Schimmelschandpaal

  1. Fragmentenchevron right
  2. SP nagelt tien woningcorporaties aan Schimmelschandpaal

De SP in de Tweede Kamer heeft tien woningcorporaties vanochtend aan de schimmelschandpaal genageld. “Dit zijn tien corporaties waar we ongelooflijk veel klachten over hebben gehad. Het is een collectief probleem en moet aangepakt worden”, zegt Sandra Beckerman, Kamerlid en initiatiefneemster in het NPORadio1-programma 1op1.

“Het gaat om een groot offensief. Ik hoop dat we doordringen tot de top van de corporaties en tot de minister”, vertelt Sandra Beckerman. Vanochtend gingen lokale SP-afdelingen op pad en plakten ze grote ‘schimmelschandpaal-stickers’op de deur van genomineerde woningcorporaties. “Volgende week maken we de topdrie bekend. Mensen kunnen op www.schimmelschandpaal.nl stemmen en hun verhaal vertellen. De week erop ga ik de winnaar bekendmaken, en ’s avonds gaan we een voorstel doen in de Tweede Kamer”, vertelt Beckerman.

Recente cijfers van schimmel in woningen zijn er niet. Het RIVM maakte in 2012 een ruwe schatting van een half miljoen woningen die kampen met vochtproblemen. Uit de gezondheidsmonitor 2012 van de GGD in Amsterdam blijkt dat 13 procent van de woningen ‘vochtig’ zijn. In de jaren 2015, 2016 en 2017 gaan 37 procent van de meldingen die de GGD Amsterdam binnen krijgt over vocht- en schimmelproblemen.

‘Uiteraard zijn die cijfers achterhaald. We zien in de buurten waar wij komen een toename, maar ik heb geen wetenschappelijk bewijs. De minister moet daarom goed en nieuw onderzoek doen. En er moet een actieplan komen’, vindt Beckerman.

‘Niet goed ventileren’

Schimmels kunnen in elke woning voorkomen, maar zitten vaker op de muren van oude huizen. De GGD adviseert goed te ventileren, en bijvoorbeeld niet de was binnen op te hangen. Vocht kan ook komen door optrekkend grondwater, lekkages of onvoldoende stoken.

Video niet beschikbaar