Fragment

Lodewijk Asscher: 'nu geen debat over aanslag Utrecht'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lodewijk Asscher: 'nu geen debat over aanslag Utrecht'

De Tweede Kamer moet vanmiddag niet debatteren met het kabinet over de aanslag in een tram, maandag in Utrecht. ‘Dat is nog te vroeg’, dat zegt Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in het radioprogramma 1op1. Hij zal dinsdagmiddag tegen het verzoek van Wilders stemmen.

“Het is ontijdig om nu het debat te voeren. Ook wij hebben vragen, waarom Gökman T. bijvoorbeeld vrij rondliep, met zo’n vreselijk strafblad, maar de feiten zijn nu nog niet vast te stellen”, zegt Lodewijk Asscher op het verzoek van PVV-leider Wilders om een debat in de Tweede Kamer dinsdagmiddag.

‘FvD stuitend en smakeloos’

De PvdA-leider ergert zich aan de voorbarige conclusies die maandag werden getrokken, onder andere door Wilders en Baudet. “De beelden uit het Kurhaus, waar Hiddema vooral zichzelf zielig vond, ‘omdat de campagne nou net in zo’n lekkere flow zat’, waren stuitend. Het was een totaal gebrek aan empathie”, vindt Asscher.

FvD-voorman Thierry Baudet legt maandagavond het verband met het immigratie- en integratiebeleid van de VVD en het CDA en de aanslag in Utrecht. Asscher vindt dat een ‘voorbarige conclusie’ en ‘echt pijnlijk’. “We hebben net gehoord wie de slachtoffers zijn. Smakeloos en gebrek aan leiderschap. Soms moet je even geduld hebben en je conclusie opschorten.”

Asscher gaat er wel vanuit dat het NOS-slotdebat, dat vanavond staat gepland in Arnhem, gewoon doorgaat, “daar krijg ik berichten over, dat is aan de NOS.” De campagneleiders van politieke partijen kwamen dinsdagochtend bij elkaar. De campagnes gaan door, maar de toon is aangepast.

Turks onderzoek ‘ongewenst’

De Turkse inlichtingendienst doet ook onderzoek naar de vraag of de aanslag maandag in Utrecht is uitgevoerd uit persoonlijke of terroristische motieven. Dat heeft de Turkse president Erdogan gezegd. 'Als dat zonder instemming van de Nederlandse staat gaande is, dan beschouw dat als een onwelkome inmenging en smakeloze bemoeienis', zegt Asscher.

Video niet beschikbaar