Fragment

Jan Paternotte (D66): Opening Lelystad Airport geen uitgemaakte zaak

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jan Paternotte (D66): Opening Lelystad Airport geen uitgemaakte zaak

Het is niet zeker of Lelystad Airport in 2020 de deuren kan openen. De Tweede Kamer beschikt nog over onvoldoende informatie om een afgewogen oordeel te vellen. Dat zegt Jan Paternotte (D66) in het radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1.

“Lelystad moet zijn bestaansrecht nog bewijzen”, zegt Jan Paternotte, D66-Kamerlid. Dinsdagmiddag is er in de Tweede Kamer een groot debat over de uitbreiding van Schiphol met minister Cora van Nieuwenhuizen. “Het vliegveld is ontzettend slecht voorbereid. Het heeft geen zin om een luchthaven te openen, zonder dat je weet of het zijn doel wel haalt.”

Level playing field

Het doel van Lelystad Airport is om ruimte te creëren op Schiphol. Vakantievluchten zullen dan vanaf Flevoland opstijgen en landen. Maar vliegtuigmaatschappijen kunnen niet zomaar gedwongen worden om vanaf een ander vliegveld te vertrekken. De Europese Commissie heeft zich daar eerder in Italië kritisch over uitgelaten. “Nederland moet nog een voorstel doen aan de Europese Commissie. Waarom dat nog niet is gedaan vraag ik vanmiddag aan de minister”, zegt Paternotte.

Luchthaven in de Noordzee

Kamerlid Jan Paternotte wil tijdens het debat een serieus voorstel indienen om te kijken of een grote luchthaven in de Noordzee haalbaar en betaalbaar is. Eerdere onderzoeken tonen aan dat dit plan peperduur is, maar niet per se onhaalbaar.“Laten we de mogelijkheden onderzoeken. Buiten Hongkong is er, mede door Nederlandse baggeraars, ook een vliegveld in zee opgespoten. Het zou een mooie oplossing voor de toekomst zijn”, zegt Paternotte.