Fragment

VVD: ‘Wacht al maanden op goed gesprek met publieke omroep’

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD: ‘Wacht al maanden op goed gesprek met publieke omroep’

De VVD wil transparantie en een toekomstvisie hebben van de publieke omroep, voordat er gesproken kan worden over een belasting verzachting. “Ik vind het nog al wat om een zakgeld uit de hoge hoed te toveren, terwijl ik niet weet ten behoeve van wat. Zo gaan we niet graag met belastinggeld om”, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz in het radioprogramma 1 op 1.

“Ik wil een plan op papier, dat ik in de Tweede Kamer kan behandelen en waar ik een politiek oordeel over kan vellen. Op dit moment weet ik niet waar we het over hebben”, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Bij de presentatie van de programmering komend jaar maakte de NPO haar plannen bekend. Als politiek Den Haag de voorgenomen bezuiniging van 62 miljoen doorvoert, gaat er meer geld van tv naar online en worden journalistieke programma’s ontzien.

Toch zegt Yesilgöz dat ze al maanden wacht op een goed gesprek, een toekomstbestendig plan en wat de publieke omroep concreet nodig heeft van de politiek. “We hebben een gesprek zonder goede informatie. Laat zien wat je vandaag doet, waar je morgen naar toe gaat, en wat je in de toekomst wil. Ik weet niet wat een programma kost en wat de waarde ervan is. Anders hebben we dit gesprek volgend jaar weer en dan hebben we het over nog hogere bedragen.”

Haagse bronnen meldden dinsdagavond aan de NOS dat coalitiepartijen D66, CDA en de ChristenUnie de bezuinigingen op de publieke omroep willen verzachten.Dat wordt dan deels opgevangen met eenmalig zo’n 30 miljoen euro. Als er niet door de politiek wordt ingegrepen, dan moet de NPO volgend jaar door tegenvallende reclame-inkomsten 62 miljoen euro bezuinigen.

Video niet beschikbaar