Fragment

Boris Johnson gaat er keihard in

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boris Johnson gaat er keihard in

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleitte vrijdag dat Nederland, nu de Brexit een feit is, zo snel mogelijk een consulaat moet openen in Schotland. “We hebben de Schotten veel te lang verwaarloosd en het is tijd dat we daar iets aan doen”, zei hij in het radioprogramma 1 op 1. Politiek commentator Kees Boonman noemt het een‘aandoenlijk voorstel’ van Sjoerdsma maar zegt dat het nu niet het goede moment is om een consul te gaan benoemen.


De journalist is net terug uit het Verenigd Koninkrijk na het Brexit-weekend en zegt dat er wel iets belangrijkers is dan een consulaat openen. “Er is iets gaande op dit moment wat de Europese Unie aan wankelen kan brengen”, zegt Boonman. Volgens hem is er een civilwar tussen Londen en Brussel in aantocht en zal Boris Johnson er alles aandoen om een goede deal voor de Britten te maken. 


Tegen schenen schoppen 
Toch denkt D66’er Sjoerdsma dat een consulaat in Schotland nu een goed idee is. “De handelsbelangen zijn veel groter dan mensen denken. We zijn een van de belangrijkste handelspartners van Schotland. De Schotten zelf denken dat de handel nog verdubbeld kan worden. We zouden gekke Henkie zijn als we er geen consulaat zouden openen.” Een handelsoorlog vreest het D66-kamerlid niet. “Maar ze proberen ons wel tegen de schenen te schoppen”, geeft hij aan. 27 meningen
Volgens politiek commentator Boonman gaan de Britten inderdaad keihard deonderhandelingen in. ,,Met die onderhandelingen moet Europa rekening houden dater 27 verschillende lidstaten, met 27 meningen goedkeuring moeten geven.” Datspeelt Johnson in de kaart bij het maken van eventuele deals tussen hetVerenigd Koninkrijk en individuele lidstaten. Kamerlid Sjoerdsma hoopt niet dathet zo ver komt. “Eenheid is belangrijker”.