Fragment

Lost vaccinatiewet D66 probleem op?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lost vaccinatiewet D66 probleem op?

Kinderopvanghouders moeten, als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, zelf kunnen bepalen of ze niet-gevaccineerde kinderen weigeren. D66-Kamerlid Rens Raemakers dient een initiatiefwet in die dat mogelijk moet maken. Maar heeft die wet wel effect?

In 1 op 1 gaf D66-Kamerlid Rens Raemakers tekst en uitleg bij zijn wetsvoorstel. Hij hoopt dat het een manier is om de daling van de vaccinatiegraad te stoppen. 

“Je moet kijken welke maatregel het meeste effect heeft, welke maatregel je het snelste kunt invoeren en hoe je nog steeds respect kunt hebben voor mensen meteen religieuze overtuiging.”

De afgelopen jaren liep de vaccinatiegraad in Nederland terug. Momenteel wordt nog geen 93 procent van alle jonge kinderen gevaccineerd tegen mazelen. “Als de vaccinatiegraad nog verder daalt, tot onder de negentig procent, is de volksgezondheid nationaal in het geding”, zegt Raemakers.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff pleitte donderdag voor een bredere discussie om de vaccinatiegraad te verhogen. Hij sluit zelfs een verplichte vaccinatie niet uit. En ook Raemakers ziet zo’n verplichting in de toekomst als mogelijkheid. “Honderd procent zekerheid bestaat niet. Zelfs al zou je verdergaande maatregelen nemen.
Maar we moeten er als politiek wel alles aan doen wat we eraan kunnen doen om die vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. We vinden het probleem zo urgent, we kennen geen enkel taboe.” 

Video niet beschikbaar