Fragment

Econoom Van Wijnbergen: Steunpakket heeft weinig met Corona te maken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Econoom Van Wijnbergen: Steunpakket heeft weinig met Corona te maken

In Brussel gaan de onderhandelingen over het Europese steunfonds de vierde dag in. De leiders zelf spreken de hele tijd over het coronaherstelfonds. Onterecht, vindt hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen.  In 1 op 1 zegt hij dat er een 'incompetent spel' wordt gespeeld. Van Wijnbergen denkt dat er maar een manier is om uit de impasse te komen; terug naar de tekentafel: "Als twee vechtende honden. Gooi er een emmer koud water over en laat ze opnieuw aan elkaar snuffelen.”

Volgens de econoom is het herstelfonds in paniek bedacht. Toen corona om zich heen greep in Spanje en Italië vonden Europese leiders dat er direct iets gedaan moest worden. “Er was paniek. Macron en Merkel zijn er met een groot gebaar ingesprongen met 500 miljard, maar er werd niet nagedacht over hoe en wat”, aldus Van Wijnbergen.

Het steunpakket waarover nu wordt gesproken heeft volgens Van Wijnbergen weinig te maken met corona. Hij hekelt daarbij vooral de Europese Commissie, die er veel meer ideeën probeert door te drukken. “Ze willen het klimaatplan erin fietsen. Het noorden wil een klimaatplan en het zuiden wil een herstelfonds. De commissie dacht, die twee kunnen uitwisselen. Dat is tactisch, maar niet strategisch.”

Begrip voor Rutte

Daarom heeft Van Wijnbergen wel begrip voor de kritische houding van premier Rutte. Al is het doordrukken van hervormingen een heilloze missie, zegt Van Wijnbergen: “Hervormingsplannen gaan niet lukken. Dat hebben we bij Griekenland gezien.” Het is ook zijn ervaring als econoom bij de Wereldbank, zegt hij. "Ik denk niet dat je hervormingsagenda's op kunt leggen, daar volgt een heel helder patroon uit: als een land het opgedrongen krijgt, dan lukt het niet."

Ook is het volgens hem onrealistisch om te denken dat Rutte het voor elkaar gaat krijgen dat ieder land een 'noodrem' krijgt. “Zo'n veto is een recept voor verlamming.”