Fragment

Premier Rutte: onder geen enkel beding naar Europa

  1. Fragmentenchevron right
  2. Premier Rutte: onder geen enkel beding naar Europa

Het is uitgesloten dat premier Mark Rutte nu, of in de toekomst, een topfunctie binnen de EU zal gaan bekleden. Dat zei de premier vrijdag in het NPORadio 1-programma 1op1, in reactie op aanhoudende berichten waarin volop gespeculeerd wordt over een aanstaand vertrek van Rutte naar Europa. 
Door: Jeff Pinkster en Tom Veldhuijzen “Ik blijf. Ik ga niet naar Brussel,” zei Rutte in gesprek met Sven Kockelmann. “Ik heb nu voor Nederland denk ik in Europa invloed, omdat ik er lang zit en iedereen ken en kan proberen om de coalities te helpen smeden en te werken aan oplossingen, zoals met de migratiecrisis en de Euro.”  De politieke toekomst van de VVD-premier werd de afgelopen weken veelvuldig onderwerp van gesprek, nu de internationale druk op hem wordt opgevoerd. Na de Europese verkiezingen komend voorjaar komen de banen van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europese president Donald Tusk vrij.
UitgeslotenGevraagd naar het scenario waarin de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Emanuel Macron met ‘hun volle gewicht’ op de premier gaan zitten, antwoordt Rutte: “Dan doe ik het niet. Ze hebben dat overigens niet gedaan. Dat is natuurlijk pijnlijk op zichzelf, dat hadden ze natuurlijk al lang moeten doen. Maar het antwoord is nee.”  De premier acht het ook bij een kabinetscrisis als gevolg van een teleurstellende uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen (Eerste Kamer) uitgesloten dat hij tussentijds vertrekt. “In het scenario wat u schetst dat mogelijk een coalitie in elkaar zakt, dan krijg je zo’n ingewikkelde situatie in Nederland, dan kun je al helemaal niet weg.”  Rutte: “Ik heb ooit de vraag beantwoord en daar komt misschien dat misverstand uit voort, wat zijn nou nog leuke banen als je premier van Nederland bent geweest. Ik zeg nou: buiten de politiek ga ik dingen doen. In de politiek zijn nog twee hele leuke functies. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maar dat is de komende dertig jaar geen Europeaan. Want dat is thans een Europeaan, dus dat gaat naar andere werelddelen. En president van de Europese Commissie is ook een hele mooie baan. Maar die wil ik niet omdat ik deze klus wil afmaken.” Politieke klimaatHet politieke klimaat in Nederland noemt Rutte nog altijd ‘plezierig’. Volgens Rutte wordt nog altijd naar samenwerking gezocht. De versplintering van het politieke landschap heeft het wel lastiger gemaakt. “Het maakt ingewikkelder tot meerderheden te komen. En ook lastiger voor partijen om in die versplintering hun eigen geluid te laten horen. Dat vraagt een ander type benadrukken van eigen standpunten en tegelijk die Nederlandse traditie te handhaven van samenwerken.” Bij de premier bestaat het geloof dat ook na de Provinciale Statenverkiezingen samengewerkt zal worden door verschillende politieke partijen. “We moeten eerst maar eens kijken hoe de Eerste Kamer zich samenstelt, we gaan natuurlijk proberen daar een meerderheid te halen als kabinet. Maar ik heb ook laten zien denk ik de afgelopen, dat als dat niet lukt we weer meerderheden proberen te vinden voor de noodzakelijke besluiten voor Nederland.”