Fragment

Bruls: 'Komende dagen lokaal extra maatregelen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bruls: 'Komende dagen lokaal extra maatregelen'

De komende dagen zullen in meerdere regio's extra corona-maatregelen worden aangekondigd. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in 1 op 1. "Waar besmettingen zijn opgelopen zijn collega’s (burgemeesters, red.) volop bezig met extra maatregelen. Er zullen er de komende dagen meer worden aangekondigd."

 "De cijfers lopen op en ik vind dat zorgelijk", zegt Bruls. "Maar tegelijkertijd moeten we wel reëel blijven kijken, en relativeren en nuanceren waar dat nodig is." Bruls zegt dat het hem opviel dat toen vorige week het aantal corona-besmettingen opliep, 'iedereen riep dat er van alles moest gebeuren.'

Bruls: "Waakzaamheid is geboden, maar het RIVM heeft ook voorspeld dat met het versoepelen van de maatregelen, de cijfers van besmettingen omhoog zouden gaan. Het zou verbazingwekkender zijn geweest als de cijfers waren gaan dalen..."

Je moet ingrijpen waar dat nodig is, en geen landelijke maatregelen nemen, zegt Bruls. "Als je extra maatregelen overweegt, is het heel belangrijk dat je heel goed kunt uitleggen waarom je dat doet. Als we landelijke maatregelen zouden nemen, zou ik de vraag krijgen: waarom gelden die ook in Friesland en Gelderland, terwijl er daar weinig besmettingen zijn."