Fragment

VVD: ‘Uitkomst klimaattafels niet in beton gegoten’

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD: ‘Uitkomst klimaattafels niet in beton gegoten’

Het klimaatakkoord is nog geen gelopen race. Vrijdag worden de voorstellen van de klimaattafels gepresenteerd. ‘Die gaan we beoordelen en laten doorrekenen. Ik wil ruimte om de voorstellen kritisch te bekijken en ga nu niet zeggen dat ik ermee instem’, zegt VVD-klimaatwoordvoerder Dilan Yesilgöz in het NPORadioprogramma-1op1.

Donderdagochtend lekte via de NOS al een deel van de klimaatplannen uit. Er wordt een half miljard uitgetrokken om 200.000 woningen te verduurzamen. De VVD wil daar niet zomaar mee akkoord gaan”, zei Yesilgöz over de plannen die vrijdag officieel op tafel moeten liggen. “Het moet voor alle Nederlanders behapbaar zijn. Niemand hoeft morgen opeens de hele keuken te verbouwen of ineens van het gas af. Dat wordt voor ons de toets voor de klimaatvoorstellen.”

VVD: ‘Geen platte CO2-belasting’
Rob Jetten zei eerder in 1op1 dat het kabinet het klimaatakkoord letter voor letter moet overnemen. Ook wil hij dat het vervuilende bedrijfsleven CO2-belasting gaat betalen. Daar is de VVD het niet mee eens. “Ik ben niet zomaar voor een platte CO2-belasting, dan kun je de concurrentiepositie van bedrijven schaden. Ik ben wel voor een stok achter de deur”, zegt Yesilgöz.

‘Geen voordelen in sluiten kolencentrales’
In een eerder voorstel van D66 om de Hemwegcentrale binnen anderhalf jaar te sluiten ziet Yesilgöz ‘nog geen voordelen’. “Die kolencentrales draaien om een reden. We hebben energie nodig. Als je kolencentrales wil sluiten, moet je wel een plan hebben. Zomaar maatregelen naar buiten slingeren is niet zinnig.”

Video niet beschikbaar