Fragment

FNV-voorman Elzinga: Noodfonds binnen paar dagen up en running

  1. Fragmentenchevron right
  2. FNV-voorman Elzinga: Noodfonds binnen paar dagen up en running

Binnen een paar dagen is het fonds up en running waardoor er zekerheid is over inkomens voor mensen. Ook voor bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus enorme omzet verliezen hebben kunnen aanspraak maken.  Omvallende dominostenen moeten worden voorkomen’ zegt FNV-voorman Tuur Elzinga.

Man en macht
‘Met man en macht wordt er dag en nacht gewerkt aan het organiseren van zekerheid’ zegt Elzinga over de maatregelen die leiden tot regelingen voor arbeidstijdverkorting en betalen van lonen en maatregelen voor bedrijven met groot omzetverlies. ‘We proberen zoveel mogelijk onzekerheid weg te nemen’ zegt Elzinga maar helaas kan alle onzekerheid niet worden weggenomen. Elzinga gaat ervan uit dat de lonen deze maand gestort kunnen worden. ‘Coulance is nu belangrijk’.

Toekomst
Natuurlijk gaat het nu om de nabije toekomst maar ook over de langere termijn moet worden nagedacht. Bij een uitbraak van een soortgelijke crisis in de toekomst moet je beter weten wat je met grote bedrijven in Nederland doet. ‘Ik ben voorstander van een betere industriepolitiek’ zegt Elzinga. Je moet grote bedrijven als de KLM met maatregelen soms kunnen afschermen van de internationale markt. ‘We moeten in de toekomst meer regie en belangen in  vitale sectoren nemen  om ze te beschermen.’