Fragment

Boris Dittrich wil naar Eerste Kamer, ‘maar voelt zich niet gebonden aan regeerakkoord’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boris Dittrich wil naar Eerste Kamer, ‘maar voelt zich niet gebonden aan regeerakkoord’

Oud-partijleider van D66 Boris Dittrich wil terug de politiek in. Hij hoopt op een zetel in de Eerste Kamer. “Het coalitieakkoord is niet bindend voor mij, het kan best zijn dat ik daarvan afwijk. Ik wil boven de politiekpartijhekjes staan”, zegt hij in het radioprogramma 1 op 1.

Boris Dittrich, oud-rechter en voormalig partijleider van D66 hoopt in 2019 op een zetel in de Eerste Kamer. “Natuurlijk ben je onderdeel van een partij, maar de eerste Kamer is niet gebonden aan het regeerakkoord. Het kan best zijn dat ik afwijk. Als ik een wetsvoorstel krijg, wil ik eerst goed lezen, wikken en wegen en mensen in de samenleving spreken.”

“Ik ben niet gevraagd door de partijtop, maar heb mezelf aangemeld. Ik heb contact gehad met Pechtold en hij zei: ‘ga ervoor’. Is dat steun? Ja, daar hoop ik wel op”, zegt Dittrich.

‘Wat Blok zegt klopt niet’

De voormalig partijleider van D66 woont in Berlijn, maar blijft de Nederlandse politiek volgen. Hij zegt erg geschrokken te zijn van de uitspraken van minister Blok, waar de Kamer woensdagochtend over debatteert. “Voor Human Rights Watch ben ik vaak in Suriname geweest. Als er nou één voorbeeld is waar bevolkingsgroepen goed door een deur passen, dan is het Suriname. Wat Blok zegt klopt gewoon niet.”

Dittrich zette zich de afgelopen tien jaar bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in voor de LHBT-gemeenschaps Kamerlid in de jaren ’90 haalde zijn voorstel om het homohuwelijk te legaliseren een Kamermeerderheid. Daarmee werd Nederland in 2001 het eerste land ter wereld waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.  

In mei 2019 wordt de nieuwe senaat gekozen. Het zijn cruciale verkiezingen voor de coalitie, omdat die in zowel de Eerste als Tweede Kamer hangt op een krappe meerderheid van één zetel. In februari wordt duidelijk of Boris Dittrich op de lijst komt om gekozen te worden.