Fragment

Urgenda na vernietigend oordeel: ‘Sluit die twee oude kolencentrales’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Urgenda na vernietigend oordeel: ‘Sluit die twee oude kolencentrales’

De Nederlandse staat moet meer doen om de CO2-uitstoot te reduceren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. ‘Als de staat voor 2020 echt grote stappen wil maken, moeten die twee oude kolencentrales dicht’, zegt Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda in het radioprogramma 1 op 1.

“Er moet nu gedaan worden wat nodig is”, zegt milieu-activiste Marjan Minnesma. “We hebben heel bewust niet om concrete maatregelen gevraagd aan de rechter”, zegt Minnesma. “Maar we hebben wel wat ideeën. Schrap de twee vervuilende kolencentrales, laat mensen meer betalen voor vervuilende auto’s, breng de maximale snelheid van 130 op de snelwegen omlaag, en schaal sneller op naar warmte- en zonne-energie.”

Het hof handhaaft vanochtend een eerder spraakmakend oordeel uit 2015, dat Urgenda in het gelijk stelde. Stichting Urgenda eist dat de overheid de broeikassen in 2020 met een kwart terugdringt ten opzichte van 1990. “Dit is een hele bijzondere uitspraak. De staat krijgt een enorme draai om de oren. We hebben op z’n beetje alle punten gelijk gekregen”, zegt Minnesma opgelucht.

‘Groot fonds opzetten’

Eind 2018 moet er een klimaatakkoord op tafel liggen. Minnesma ziet dat burgers ‘bang gemaakt worden’ door allerlei dure maatregelen. Daarom hoopt ze op een groot fonds. “Daar kan iedereen dan 35.000 euro uithalen om de CO2-reductie op nul uit te laten komen. Burgers moeten op natuurlijke momenten de overgang maken naar een warmtepomp, bijvoorbeeld als de oude ketel kapot gaat, of als ze verhuizen. Of zorg dat je volgende auto energiezuinig rijdt.

‘Blij met Rob Jetten’

Minnesma is blij dat D66’er Rob Jetten het nieuwe gezicht wordt van de partij. Hij was als Kamerlid woordvoerder op het gebied van klimaat. “Fijn dat daar iemand zit die verstand van zaken heeft. Hij weet veel meer dan zijn voorganger Alexander Pechtold.”

Video niet beschikbaar