Fragment

50Plus: Onderzoek nou eens waarom ouderen elkaar altijd de tent uitvechten

  1. Fragmentenchevron right
  2. 50Plus: Onderzoek nou eens waarom ouderen elkaar altijd de tent uitvechten

Partijvoorzitter van 50Plus Geert Dales is benieuwd waarom senioren elkaar zo vaak in de haren vliegen. Hij hoopt dat zijn nieuwe wetenschappelijke onderzoeksbureau dat wil onderzoeken. “Mijn suggestie: onderzoek de wereld van ouderen. Ook bij de ANBO en allerlei andere organisaties waar ouderen zijn is er tumult”, zegt Dales in het radioprogramma 1op1.

Door Tom Veldhuijzen

Met harde hand ging Geert Dales donderdagavond, sinds een half jaar partijvoorzitter van 50Plus, met de bezem door de seniorenpartij. Op een rumoerige en drukbezochte ledenvergadering in Driebergen moesten drie bestuursleden het veld ruimen. Dales wil zo een einde maken aan een cultuur van stiekeme Whatsappgroepen, met roddel en achterklap. “Ik wil nu dat er rust komt binnen de partij”, zegt Dales.

Het is al maanden hommeles binnen de ouderenpartij. Dales vindt het ‘interessant’ om te weten waarom vooral oudere mensen zo boos zijn. “Komt het door een overschot aan tijd, opgebouwde frustraties, of een onverwerkt verleden?”, vraagt presentator Sven Kockelmann aan de partijvoorzitter. “Ik heb geen idee”, erkent Dales, “als ik het wist zou ik rechtstreeks op de oorzaak afrennen.” Hij hoopt dat het wetenschappelijke bureau van 50Plus dit sociologische vraagstuk wil onderzoeken.

‘Onze nieuwe voorzitter Pipo’
Dales was nog geen week voorzitter of er ging al een mail rond van een raadslid aan Tweede Kamerleden met de aanhef en tekst: ‘onze nieuwe voorzitter Pipo.’ ‘Wat is hier GODVERDOMME aan de hand. Ik heb de gegevens niet van Pipo dus stuur maar door. Maar ik hoef geen antwoord van deze rat.’ “Het was voor het eerst dat ik met dit 50Plus fenomeen te maken kreeg”, zegt Dales, “en ik kreeg de mail niet eens zelf.”

‘Betere samenwerking met Taliban’

‘Hoe kun je besturen als iemand aan tafel zit die de andere bestuurder uitmaakt voor Stalin? Hoe kun je besturen met mensen die opmerken dat je beter zaken kunt doen met de Taliban, dan met je collega’s?’, zei Dales in zijn openingsspeech op de ingelaste ledenvergadering. “Het was niet leuk om dit op tafel te leggen”, zegt Dales in 1op1, “maar het was totaal vastgelopen in het bestuur en het is mijn verantwoordelijkheid om dat op te lossen.” 

“Mensen die alleen maar moeilijkheden maken, en alleen maar boos en kwaad zijn, die moeten achter hun oren krabben. We hadden ook met de kleinkinderen of de hond kunnen wandelen. Als je het allemaal niet leuk vindt, kom dan niet, de partij en de achterban is er niet mee gediend“, vindt Dales. Zaterdag is het partijcongres van 50Plus, dan gaat het weer over politiek en de aanstaande verkiezingen, hoopt Dales.