Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: Jurist Viruswaarheid vindt dat staat is voorgetrokken bij snelheid van spoedappèl avondklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Jurist Viruswaarheid vindt dat staat is voorgetrokken bij snelheid van spoedappèl avondklok

De snelheid van het juridische proces gisteren over het behouden van de avondklok, deed wenkbrauwen fronsen. Vooral die van de jurist van Viruswaarheid. Werd de overheid voorgetrokken door het zo snel te regelen? Volgens experts is dat niet zo, blijkt uit de Feit of fictie? in EenVandaag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na het wraken van het hof in Den Haag sprak Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid, zijn verontwaardiging uit over de snelheid waarmee de staat een spoedappèl kreeg. Hij had zelf voor een andere zaak een spoedappèl (een hoger beroep na een kort geding) ingediend en krijgt pas half april een zitting. De staat kreeg die gisteren na vier uur al. Pols vindt het voortrekkerij.

Voorzitter was 'zeer onhandig'

"Ik begrijp het gevoel van Pols heel goed. Hij moet maanden wachten en de staat drukt op het gaspedaal en zit binnen een paar uur bij een appèl-rechter. Dat maakt geen prettige indruk, dat ben ik met hem eens", zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap.

Het gerechtshof in Den Haag maakte volgens hem geen goede reclame voor zichzelf gisteren. "Dat ze de schoonheidsprijs niet verdienen, is zacht uitgedrukt." De voorzitter van het hof, mr. Marie-Anne Tan- de Sonnaville, pakte Viruswaarheid hard aan door ze het zwijgen op te leggen. "Zeer onhandig", zegt Brouwer.

Belang overheid

"Je moet ze de indruk geven dat ze gehoord worden. Op het besluit maakt het niets uit, maar wel voor het vertrouwen", zegt Philip Langbroek van de Universiteit Utrecht. Ook andere juridische experts wijzen op de onhandige manier van opereren, maar benadrukken dat er geen sprake is van voortrekkerij van de staat.

"Het is niet heel gek wat er gebeurde", oordeelt Jurgen de Poorter, hoogleraar bestuurs- en bestuursprocesrecht in Tilburg. Het draait hier om een groot belang en niet om het voortrekken van de overheid. Door nog voor 21.00 uur de avondklok weer in te laten gaan, werd het jojo-effect voorkomen.

Particulieren krijgen ook spoed

Brouwer zegt dat het ook gebeurt dat particulieren snel een spoedzitting voor elkaar krijgen. "Het is echt niet uniek voor de staat. Ik gebruik in mijn colleges altijd een voorbeeld van jaren geleden. Toen wilde het COC demonstreren en dat werd tegengehouden. Twee uur later stonden ze voor een kort geding-rechter."

Gevallen waarbij ook altijd snel gehandeld wordt, zijn huisuitzettingen, zegt Martine Honee, persraadsheer bij het gerechtshof in Den Haag waar de zaak rondom de avondklok zich afspeelde. Het draait allemaal om het begrip 'onomkeerbaarheid', legt ze uit. "Als het uitstellen van de uitspraak betekent dat er in de tussentijd onomkeerbare zaken gebeuren, dan handelen we sneller, zoals bij huisuitzettingen. Anders is de zitting zelf mosterd na de maaltijd, want die gevolgen zijn dan al ingetreden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie