appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Zo knap is de monstersolo van wielrenner Annemiek van Vleuten

AFP
dinsdag 1 oktober 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Wielrenner Annemiek van Vleuten werd afgelopen weekend wereldkampioen nadat ze 100 kilometer in haar eentje naar de finish reed. Ze vertelde in Pauw dat ze, vanwege haar lange solo, goed moest eten om haar energie op peil te houden. "In het peloton verbruik je veel minder energie. Als je alleen vooruit rijdt, tegen de wind in, dan verbruik ongeveer drie keer zoveel energie dan wanneer je in het peloton zit", zei ze daarover.

In hoeverre klopt dat? We zoeken het uit in Radio EenVandaag.

Feit of fictie?

Oud-wielrenner Maarten Tjallingii begrijpt goed waar Van Vleuten het over heeft. Hij merkte een groot verschil tussen het alleen op kop rijden en het fietsen in een peloton. "Je ziet het aan je vermogensmeter. Je kan daar goed aan zien dat je, vooral als je echt in de buik van het peloton zit, soms wel 80 procent minder vermogen gebruikt. Dat merkte ik ook als je op kop rijdt achter bijvoorbeeld een motor. Ik had daar tot wel een meter of tien profijt van", zegt Tjallingii.

Ook tijd om naar familie te zwaaien

Toch zag Tjallingii de momenten dat hij alleen vooruit reed ook zeker als een groot voordeel: "Ik merkte altijd dat ik er energie van kreeg. Ik zag mensen om mij heen waar ik me door kon laten afleiden van de pijn. Aan de ene kant reed ik mijn batterij leeg, maar ik had wel tijd om mijn eten te plannen en tijd om de mensen om heen te zien. Dan zag ik familie langs het parcours, dan kon ik even te zwaaien. En ik vond het heerlijk om met mijn gezicht in de wind te rijden."

In de wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar de beste positie van wielrenners. Bert Blocken is hoogleraar en aerodynamica-expert aan de TU Eindhoven. Hij geeft Annemiek van Vleuten helemaal gelijk: "Als je het hebt over vermogen dan kun je, als je diep verscholen zit in het peloton, tot 6 keer minder energie verbruiken dan een renner die alleen rijdt. Als het peloton iets uitgerekt is dan gaat het naar factor drie."

Bijzonder dat je als renster solo vooruit kunt blijven

Blocken heeft een heldere verklaring voor dit fenomeen. "Als je in de buik van het peloton zit, heb heel veel renners voor je. Die schermen jou af van de wind. Als je 40 tot 50 km per uur fietst, dan is luchtweerstand de belangrijkste factor in de totale weerstand. Dat bepaalt ook de energie die je nodig hebt om vooruit te kunnen gaan."

Met al deze kennis wordt de eindeloos lange solo van Van Vleuten mogelijk nog indrukwekkender. Voor Blocken reden om zijn waardering uit te spreken voor de kersverse wereldkampioen: "Dit geeft aan hoe bijzonder het is dat je als ontsnapte renster, zoals Van Vleuten, ook vooruit kunt blijven. Ondanks het feit dat je een heel pakket rensters achter je aan hebt die je willen inhalen en die gemiddeld veel minder energie moeten verbruiken om jou in te halen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1