Peter Römer, schrijver van de televisieserie Baantjer, deed gisteren een bijzondere uitspraak. Hij beweerde in het Radio 1-programma Spraakmakers dat de meeste moorden banaal zijn en uit emotie of per ongeluk gebeuren. Dat ligt wat genuanceerder.

Zijn de meeste moorden banaal?

Misdaadjournalist en auteur Hendrik Jan Korterink noemt banaliteit een groot woord. "Het gaat bij de meeste moorden om heel heftige emoties. Als je de feiten van de afgelopen jaren bekijkt, zie je dat meer dan de helft van alle moordzaken relatie gerelateerd is."

Jaloerse ex

Volgens Korterink gaat het meestal om een jaloerse ex die zijn partner vermoordt, maar die zaken zijn vaak niet groot in in nieuws. "Over het algemeen krijgen die zaken minder aandacht dan zaken waarin het slachtoffer en de dader elkaar niet kennen. Terwijl die laatste zaken maar heel weinig voorkomen, misschien één à twee keer per jaar."

Eric Slot, auteur van de Moordatlas, beaamt dat de meeste moorden binnen de relatiesfeer worden gepleegd. "Vaak voelt de dader onmacht in een relatie, doorgaans binnen het gezin. Bij moorden uit banaliteit denk ik eerder aan roofmoorden voor vijf euro. Dat zijn andere moorden dan de 'impulsmoorden' binnen relaties."

Peter Römer heeft dus deels gelijk. Dat de meeste moorden uit banaliteit worden gepleegd is niet helemaal waar, maar dat de meeste moorden voortkomen uit emotie is een feit. 

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter