appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Privacywet hindert burgemeesters bij aanpak criminelen'

ANP
donderdag 14 maart 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen. In de Telegraaf spreekt onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zich uit. "Een burgemeester mag niet eens een collega-bestuurder informeren over de komst van een gevaarlijke crimineel", zo zegt hij. Of dat klopt, controleert Lammert de Bruin in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: Maakt de privacywet het burgemeesters lastig?

René Reijenga is oud-rechercheur. Hij geeft toe dat het altijd al lastig was om gegevens over criminele personen uit te wisselen. "Maar dat men nu die informatie helemaal niet kan doorgeven, dat betwijfel ik. Vooral omdat hier sprake is van schimmige bedrijven. Als de informatie van de persoon niet doorgegeven kan worden, dan mag dat altijd nog wel van het bedrijf."

Beperkend, maar niet onmogelijk

Reijenga geeft dus toe dat de nieuwe wet beperkend is, maar via de informatie over criminele bedrijven kom je uiteindelijk vanzelf bij de eigenaren van die bedrijven uit.

Toch voelen burgemeesters dat hun ambtenaren beperkt worden. Oud-rechercheur Reijenga heeft daar wel een verklaring voor. "Ik denk dat ze vaak niet weten waar ze de informatie vandaan moeten halen of hoe deze te interpreteren. Het andere punt dat Aboutaleb brengt is het gebrek aan opsporingsbeleid. Ambtenaren moeten dan zelf onderzoeken: hoe zit het nu precies?"

Opsporing vrij nieuw voor burgemeesters

Naast opsporen, gaat het natuurlijk ook om veroordelen. Jan Brouwer, hoogleraar bestuursrecht in Groningen, vertelt ook dat het niet klopt dat ambtenaren minder mogelijkheden hebben om gegevens uit te wisselen. "Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw. Je moet dat dus heel goed organiseren. Op Europees gebied hebben we daar afspraken over gemaakt, de algemene verordening. Daardoor kan je nog steeds strafbare feiten opsporen."

Zowel voor opsporing als voor vervolging hebben ambtenaren dus wel degelijk mogelijkheden. De bewering dat een crimineel zich kan verschuilen achter de nieuwe privacywet is dus fictie.

Feit of Fictie: Maakt de privacywet het burgemeesters lastig?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1