appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is telefoneren aan de pomp gevaarlijk?

ANP
dinsdag 8 januari 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

DJ Domien Verschuuren werd afgelopen week aangesproken op zijn telefoongebruik, terwijl hij stond te tanken. Volgens een medegebruiker was dat namelijk gevaarlijk. "Maar dat is toch niet meer zo?", vroeg Verschuuren zich hardop af op Twitter. Lammert de Bruin checkt hoe het zit in Feit of Fictie.

Theoretisch is er de mogelijkheid op een ontploffing. Dat zegt Paul de Waal, voorlichter van BOVAG, de brancheorganisatie van onder andere de tankstations. "Het is theoretisch, omdat het in de praktijk nog nooit gebeurd is en dat willen we zo houden. Maar toch, als je telefoon valt kunnen er bijvoorbeeld vonken ontstaan. Die kunnen ontbranden en dat wil je voorkomen."

Feit of Fictie: is je telefoon gebruiken bij de pomp gevaarlijk?

Ook Tim Schoenmaker, woordvoerder van de belangenvereniging van tankstations. spreekt van een theoretisch gevaar, dat nog niet in de praktijk is voorgekomen. "Het is zo dat er altijd wat damp van de brandstof afkomt, en er is nog zoiets als statische elektriciteit. Als je je auto aanraakt en met een elektrisch apparaat in je hand staat, dan kan het theoretisch zo zijn dat de damp kan ontvlammen. Daar ken ik alleen geen voorbeelden van."

Nog nooit ontploft

Ook het Amerikaanse programma Mythbusters deed onderzoek naar het gebruik van smartphones bij tankstations. Zij kwamen tot de conclusie dat, van alle autobranden bij tankstations, er nog nooit één veroorzaakt werd door het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het tanken.

Toch noemen de BOVAG en de belangenvereniging van tankstations allebei telefoongebruik tijdens het tanken niet verstandig. "Het is wel zodat het beter is om op te letten tijdens het tanken. Benzine en diesel zijn brandbare goedjes en daar moet je je aandacht bijhouden", adviseert Tim Schoenmaker.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1