appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Heb het lef om te korten op pensioen'

pixabay
zaterdag 19 oktober 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

Er dreigt een korting op de pensioenen en uit allerlei hoeken klinkt de roep om dat te voorkomen. Onverstandig vindt professor Theo Kocken, hoogleraar risicomanagement aan de VU. "Laat zien dat je kan korten op de pensioenen, want we gaan straks naar een systeem waarin we nog veel frequenter moeten korten”, zegt hij in dr Kelder en Co.

#167 - Kappen met kapot pensioenstelsel

Heb het lef om te korten op pensioen

Ons pensioenstelsel is zeer complex en juist omdat het zo ingewikkeld is, leidt het tot veel discussie. Zo schreven 40 prominente deskundigen afgelopen week een brief aan de Kamer waarin zij oproepen de pensioenen op een andere manier te berekenen. Dan zouden die gevreesde kortingen voorkomen kunnen worden. Professor Kocken schreef vervolgens samen andere hoogleraren een repliek.

"Die 40 deskundigen hebben gelijk dat de kracht van ons pensioenstelsel is dat we collectief beleggen. Alleen waar ik en negen andere hoogleraren pensioen finance op gereageerd hebben, is dat als zij willen dat we gaan knoeien met de rekenregels."

We moeten van dat gezeik af over die kortingen

prof dr Theo Kocken

Niet populair

"Die deskundigen zeggen dat als je anders rekent, je geen tekort meer hebt. Nou, dat is waar, dan heb je geen tekort meer." Maar je houdt je dan niet aan de afgesproken regels en dat stuit de professor tegen de borst.

"Dezelfde mensen die nu niet willen korten willen naar een pensioensysteem waarin we nog veel vaker moeten korten. Dat gaat weer gezeik opleveren, want kortingen zijn niet populair, en je moet van dat gezeik af. Daarom zeg ik: als je in het toekomstige systeem moet gaan korten, ga dan nu ook maar korten, kunnen we eens zien of we er tegen kunnen. Als je niet wil korten, waarom maak je dan een systeem met kortingen?"

Heb het lef om te korten op pensioen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1