appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

"Het fileprobleem is geen probleem"

pixabay
zaterdag 8 juni 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

Meer of minder asfalt? Het antwoord van petrolhead dr Kelder is natuurlijk "meer, meer, meer". Mobiliteitsdeskundige dr. Rob van der Bijl zegt in dr Kelder en Co dat er met een helikopterview gekeken moet worden naar de mens die onderweg is. "Dan kom je erachter dat de file het probleem helemaal niet is. Laat maar lekker staan die file."

Luister ook Jortcast 

#129 de files het grootste probleem dat geen probleem is

Programma item: De randstad slibt dicht
Volgens Van der Bijl, die verbonden is aan de Universiteit Gent, moet er veel meer gekeken worden naar de randen van de steden. Van der Bijl is het met dr Kelder eens als de presentator zegt dat het geen zin heeft om vanaf een 10-baansweg een stad van de 17e eeuw in te rijden.

Van der Bijl noemt zichzelf geen autohater. "Ik zie een auto als gereedschap, maar je moet gereedschap wel goed gebruiken. Ik heb ook niets tegen hamers, behalve als ze gebruikt worden om schroeven in de muur te slaan." Je moet ook niet overal de auto voor willen nemen, is eigenlijk de strekking, alleen als het niet anders kan.

Bovendien is het fileprobleem helemaal niet zo groot. "Iedereen komt gewoon op tijd op het werk en sommige mensen vinden het in de file staan ook helemaal niet zo erg", zegt Van der Bijl. "Even een momentje in je eigen coconnetje, zonder dat gezeur van je vrouw of die akelige baas aan je hoofd", grapt dr Kelder.

Stank

Er zijn twee oplossingen volgens de mobiliteitsdeskundige voor de dichtslibbende Randstad. Meer gebruik maken van openbaar vervoer, rekeningrijden en een stop op auto’s (zoals in Singapore). Dr Kelder is duidelijk geen fan van het OV. "Mensen stinken, komt niet op tijd. Ik heb daar geen zin in."

"Dan ken je duidelijk het OV in Nederland niet", is de reactie van Van der Bijl. "De monden van buitenlanders vallen open als ze het Nederlandse openbaar vervoer zien. Het moet alleen nog beter in en vlak rondom de steden. Mensen moeten de auto aan de rand van de stad kunnen parkeren, zodat ze met het OV verder kunnen reizen. "Laat de politiek daar gewoon een begin mee maken. Nu steken ze daar helemaal geen geld in", zegt Van der Bijl.

Dr Kelder ziet de toekomst helemaal niet zo somber in door de komst van de autonoom rijdende auto. Van der Bijl: "Ik hoopte dat je daar niet over zou beginnen. Dat is kansloos, omdat het technisch niet haalbaar is." Kelder: "Verdomme, kom je nou mee. Daar heb ik net een tv-programma over gemaakt."

De randstad slibt dicht

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1