Cultuur & Media

10 dagen Oerol: 5 feiten, 5 fabels

foto: I am expatfoto: I am expat
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 dagen Oerol: 5 feiten, 5 fabels

[AVROTROS] Op 9 juni transformeert Terschelling weer tot één groot festivalterrein. Oerol. Velen zijn er geweest of komen er zelfs jaarlijks. Maar voor de niet-kenners onder ons: een lesje Oerol-voor-beginners aan de hand van vijf feiten en vijf (soms hardnekkige) fabels:

Het festival bestaat sinds 1981

Feit. Oerol viert dit jaar dus haar 36ste verjaardag. Het is een cultureel festival op Terschelling waarin (straat)theater, muziek, dans en kunst opgaan in de natuur van dit Waddeneiland. Met ieder jaar zo’n 50.000 bezoekers is het uitgegroeid tot een van de grootste festivals voor locatietheater in Europa.

Je ziet er enkel oudere mensen in windjacks en vrouwen met kortgeknipt haar

Fabel. Ok, je gaat zeker windjacks tegenkomen en vast ook oudere vrouwen met kortgeknipt haar, maar het festival trekt steeds meer jongere bezoekers. En families met kinderen die een paar dagen komen genieten van de natuur, de artiesten en de sfeer.

Van jong tot oud; het publiek op Oerol is zeer gevarieerd (ANP)

Oerol betekent 'overal'

Feit. In het dialect dat men spreekt op Terschelling dan. Een passende titel, want Oerol ís overal. Nagenoeg overal op het eiland gebeurt iets tijdens deze tien dagen. Oorspronkelijk betekende de Oerol-periode dat het vee overal mocht grazen op het eiland. Maar daar is men na diverse aanrijdingen tussen koe en heilige koe van afgestapt.

Je mag niet autorijden op Terschelling, dus je moet elke dag een Tour de France etappe fietsen

Fabel. In tegenstelling tot Vlieland, mag je op Terschelling wel gewoon autorijden. Maar waarom zou je? Het eiland is zo’n 28 km lang en 4 km breed. Met 80 kilometer aan fietspaden ben je vaak sneller dan met de auto.

Fietsen wachten op de eerste Oerolgangers (ANP)

De sfeer van Oerol is uniek

Feit. Wie vaker op festivals komt, herkent het ‘we zijn hier onder elkaar’ gevoel. Tel daar een dosis vrolijkheid en hulpvaardigheid bij op en je komt in de buurt van de Oerol-sfeer. Iedereen heeft een mening over de voorstellingen en deelt die graag. Oerol beleef je samen. Met bekenden, maar vooral ook met onbekenden. Niet voor niets worden er elk jaar weer ‘Oerol-baby’s’ geboren.

De voorstellingen op Oerol zijn te moeilijk en niet te volgen

Fabel. Toegegeven, af en toe lees je een intro en vraag je je na afloop af of je wel bij de goede voorstelling zat. En soms blijkt dat iedereen iets anders uit de vertoonde kunsten haalt. Maar het verveelt nooit en als je er met open geest in gaat, dan haal je er meer uit dan bij menig reguliere voorstelling in een schouwburg.

Instant Happiness, een productie van Cello8ctet Amsterdam en Via Berlin tijdens de try-outs van Oerol 2016 (ANP)

Veel theatermakers maken speciaal voor Oerol een programma

Feit. Ook gebruiken veel artiesten Oerol als proeftuin voor een nieuwe voorstelling. De speciale locaties - in een duinpan, midden in het bos, het strand of in een schuurtje - zorgen wel eens voor beperkingen, maar zijn vaak toch een inspiratiebron voor de makers. Met regelmaat gaat een voorstelling na succes op Oerol op tournee op het vaste land. Afgelopen jaar gold dat voor Walden; een tragikomische voorstelling van Arjan Ederveen en Jack Wouterse.

Het regent altijd op Terschelling en tijdens Oerol heb je altijd wind tegen

Fabel. Tien dagen op een Waddeneiland betekent ongeveer drie seizoenen. Strakblauwe luchten wisselen in snel tempo af met straffe zeewind en een hevige bui. En over de wind gesproken: net als in de rest van Nederland neemt het aantal e-bikes snel toe. Dat kan op Terschelling dus serieus prettig zijn.

Het bewijs: mooi weer op Oerol (ANP)

Oerol bezoeken vergt een goede voorbereiding

Feit. Het festival is enorm populair, waardoor boottickets, fietsen, theatertickets en een plek om te overnachten schaars kunnen zijn. Op de bonnefooi de oversteek maken is dan ook geen goed idee, alhoewel het gratis straattheater, de muziek en de sfeer voor sommigen ook voldoende is.

Wie eenmaal op Oerol is geweest, komt altijd terug

Fabel. Dat iedereen terug zou komen, is wat overdreven. Maar wel is er een grote groep vaste bezoekers die er een jaarlijkse traditie van maakt. Het eilandgevoel en de festivalsfeer zorgen voor een bijzondere combinatie, maar ook vanaf het vasteland is Oerol prima te volgen. Zo heeft Opium een week lang speciale uitzendingen vanaf Terschelling.

En in de komende uitzending van Nooit Meer Slapen een interview met kunstenares Thabi Mooi, die zich op Terschelling voorbereidt op haar voorstelling Route Mortel. Een verslaggever ging hiervoor naar Terschelling en nam meteen een kijkje op de Oerol-locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie