appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stadsdichter Gershwin Bonevacia dicht op 2020: 'Crtl Alt Delete'

ANP
vrijdag 4 december 2020 | AVROTROS | Humberto Twitter

2020: het is zonder twijfel een bijzonder jaar. In deze decembermaand is het tijd om terug te blikken. In Humberto draagt Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam, een speciaal geschreven gedicht voor.

Persoonlijk heeft Gershwin wel een goed jaar gehad, vertelt hij. "Als kunstenaar heb ik toch veel dingen kunnen blijven doen. Ik heb meer geschreven, omdat ik normaal gesproken natuurlijk veel meer aan het voordragen ben. Musea waren dicht en dat is eigenlijk mijn thuisbasis." 

Gedicht voor 2020

Ctrl Alt Delete, als ik denk aan mijn moeders computer die ik elke keer weer moest heropstarten om van virussen af te komen nadat ik een nummer van Linkin Park had gedownload via LimeWire. 

Ik denk aan Ctrl Alt Delete, door de mens z’n obsessie met controle, manieren waarop we onszelf constant herdefiniëren, we zijn een aanpassing. Delete, de kunst te verwijderen, uit leegte iets nieuws te creëren. Misschien zijn Controle Alt Delete wel de funderingen voor progressie. De eerste stappen op de nieuwe weg die we zijn ingeslagen. Misschien gaat dit jaar wel een reboot zijn, moeten we heropstarten om net als mijn moeders oude computer van een virus af te komen. 

Eerst was er een schrikkeljaar en toen de voorbereiding op een pandemie, 

De run op toiletpapier, daarna kwam de verstilling, mocht je diep van binnen plaatsnemen. 

In onszelf gekeerd, gekooide observaties, en dat terwijl we 75 jaar vrijheid vieren.

En toen, toen kwam er een man om het leven in Minneapolis. Omdat een agent minutenlang een knie in een nek drukte en bleef doordrukken totdat al het leven uit een lichaam verdween. 

De man die leek op mij, in een ander land. Toch voerde ik dezelfde strijd en ook ik stond op de Dam. 

Ik voelde een emotionele, maar vooral spirituele intimiteit. Eén van de weinige momenten waarop ik me veilig voelde, want de rest van het jaar zou onzeker zijn. 

Er is een kind dat is verlaten, een man met een schuld, want hij verkocht festivalkaarten,

een theater zonder mensen, een jongeman vermoord om een horloge, een metro gedragen door een kunstwerk, een president die is verkozen, een man uit zijn partij gezet. 

Even geen voetbal, daarna een overdosis.

Helaas gaan we veel dingen pas echt voelen in begrenzing, als ze in zichzelf lijken te verdwijnen. 

Als er geen weg terug meer is, als we even op afstand moeten leven.  

Opdracht is: blijf dansen, dan maar op de geluidsgolven van ons naburige sterrenstelsel. Blijf schrijven over nieuwe liefdes en manieren om elkaar te ontmoeten, zonder in de aarde te hoeven verdwijnen.

Blijf creëren, alle tot nieuwe vormen gedwongen cultuurmakers, 

blijf ondernemen, alle corona-proof tijdslotrestaurants,

alle zonder verdienmodel gelanceerde livestreams, 

alle met omvallen bedreigde buurttheaters, 

alle programmaloze poppodia,

alle inmiddels al ontslagen collega’s. 

Dit jaar heeft geen lichaam, is een idee, is de tijd waarin wij wonen.  

Misschien is het wel een teken, om de druk op de uitgeputte hemel even te ontnemen. 

Ctrl Alt Delete, een reboot. Heropstarten. Zoals mijn moeders oude computer van een virus af te komen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1