Cultuur & Media
NOSNTR

Wat zijn de beste nummers van deze eeuw?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de beste nummers van deze eeuw?

Na de Top 40, de Mega Top 30 en de Top 2000 hebben we er weer een hitlijst bij in Nederland: de Top 1000 van deze eeuw, met daarin de beste platen van de afgelopen twintig jaar. Vanaf maandag is de lijst te horen op NPO 3FM.

In de lijst staan nummers van gevestigde namen als Coldplay en De Jeugd van Tegenwoordig, maar ook muziek van artiesten die bij het grote publiek minder bekend zijn, zegt 3FM-dj Sander Hoogendoorn in Nieuws en Co.

''Er staan veel 'fan-favorieten' in, liedjes die je eigenlijk alleen kent als je fan bent van een band of vaak naar Lowlands of Pinkpop gaat. Dat zijn echt van die festivalklassiekers, die niet per se radio-hits zijn geweest, maar wel in het live-circuit bekend zijn.

Live-acts

Om die reden staat er ook veel muziek in van artiesten die het live goed doen. ''Ik denk dat dat toch iets te maken heeft met de pandemie waar we nu inzitten. De drang naar live muziek is groter dan ooit.''

''Dat zien we in ieder geval heel erg terug in de top 10'', zegt de dj. ''Dat zijn allemaal alleen maar live-bands en festivalacts. Pas als je wat verder naar beneden scrolt, zie je bekendere artiesten als Stromae, Rihanna, Katy Perry en Macklemore.''

Top 10

In de Top 10 staan platen van onder andere Linkin Park, Killers en Foo Fighters. Op nummer één staat de Australische band Tame Impala met het bijna acht minuten durende Let it Happen.

1. Tame Impala – Let It Happen

2. Foo Fighters – Pretender

3. Killers – Mr Brightside

4. Linkin Park – In The End

5. Coldplay – Fix You

6. Franz Ferdinand – Take Me Out

7. De Jeugd van Tegenwoordig – Sterrenstof

8. Editors – Papillon

9. Arctic Monkeys – I Bet You Look Good On The Dancefloor

10. Billie Eilish – Bad Guy

Vanaf maandag is de lijst dagelijks tussen 06.00 en 00.00 uur te horen op NPO 3FM. De nummer 1 wordt vrijdag ingestart, om iets voor zessen.

Wat zijn de beste platen van deze eeuw?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie