appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aftellen tot het Groot Dictee: c of k?

Pexels
donderdag 5 november 2020 | KRO-NCRV | De Taalstaat

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal komt eraan! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met de c en de k?

Frits vraagt zich af, schrijf je insekt of insect? En waarom?

Onze Taal geeft uitleg!

De juiste spelling is insect, met een c. Tot 1996 was zowel insect als insekt juist. De vorm insekt was de zogenoemde 'voorkeurspelling', insect was de 'toegelaten spelling', zo legt Onze Taal uit. De nieuwe regel werd dat woorden die op -ect, -act en -uct eindigen, altijd een c voor de t krijgen. Om die reden werd ook produkt met een k – na decennialang de voorkeurspelling te zijn geweest – in 1996 officieel veranderd in product. Klik hier voor een overzicht van Onze Taal van lastige c/k-woorden. 

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond op 15 augustus 2020 in het teken van c/k. Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 7 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1