appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Pexels
vrijdag 30 oktober 2020 | KRO-NCRV | De Taalstaat

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dichterbij dan je denkt! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met de tussen-n?

Frits vraagt zich af, schrijf je 'ziektekiem'? Of 'ziektenkiem'?

Onze Taal geeft uitleg!

In veel samenstellingen en afleidingen gebruiken we een tussenklank: in bijvoorbeeld boeke(n)bon, panne(n)koek en wolke(n)loos is een uh-klank hoorbaar. Die klank wordt soms geschreven als een e en soms als en en wordt al lange tijd 'de tussen-n' genoemd. De officiële regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel ruggengraat (rug heeft alleen het meervoud ruggen). Daarnaast is het bijvoorbeeld aktetas (zonder tussen-n), omdat naast het meervoud akten ook aktes voorkomt. Lees de uitgebreide regel op de website van Onze Taal.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond op 11 juli 2020 in het teken van de tussen-n. Wanneer schrijf je die en wanneer juist niet? Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Zomerschool: De tussen-n

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op zaterdag 7 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1