appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Anne Frank' legt leven in Tweede Wereldoorlog vast met camera

Anne Frank Stichting
woensdag 6 mei 2020 | EO | Erik Samplonius

In de 15-delige YouTube-serie Het Anne Frank videodagboek zien we actrice Luna Cruz Perez die in de huid van Anne Frank kruipt. Met een videocamera legt ze haar belevenissen, diepste gedachten en gevoelens tijdens de Tweede Wereldoorlog vast. Hoe zag haar leven eruit als ze geen dagboek had gekregen, maar een camera? 

De actrice is te gast in Langs de Lijn En Omstreken, samen met een van de scriptschrijvers, Natascha van Weezel.

Anne Frank legt leven in Tweede Wereldoorlog vast met videocamera

Toen de makers bij Van Weezel aanklopten met de vraag of ze mee wilde doen aan het project, waarbij ze het idee hadden om Anne Frank een camera te geven, in plaats van het dagboek, moest ze wel even nadenken: "Ik dacht, dat kan toch helemaal niet? Ze had een dagboek, en toen ze leefde in het Achterhuis bestonden er nog geen camera's."

Uiteindelijk ging ze toch overstag omdat ze zich ook besefte dat je er zoveel nieuwe mensen mee kan aanspreken. Ook al krijg je veel kritiek over je heen, zegt de scriptschrijver: "Er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden als je aan iets heiligs als Anne Frank komt. Dat je van de Tweede Wereldoorlog af moet blijven. Ik ken de discussie, want ik ben zelf joods."

Kat Moortje

Voor actrice Luna Cruz Perez geldt dat zij de oorlog natuurlijk niet heeft meegemaakt. "Ik kan mij dus niet volledig inleven omdat ik niet weet wat zij heeft gevoeld. Maar bij het spelen denk ik wel steeds aan: dit is echt gebeurd, dit heeft zij meegemaakt."

Van ontroerende scenes zoals de inbraak in het bedrijfspand bij het Achterhuis, tot het maken van aardbeienjam. De afleveringen lopen uiteen van heftig tot vrolijk. Voor Van Weezel is de scene waarin Anne Frank afscheid neemt van haar kat Moortje heel bijzonder. "Mijn tante heeft zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt als joodse vrouw, en moest ook kat achterlaten." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor Luna was deze scene ook speciaal om te spelen. "Ik wist dat Anne veel gaf om haar kat. En ik dacht: hoe zou ik zijn als ik afscheid moet nemen van mijn huisdier? En dit is hoe het is geworden." Voor de actrice lag er nog wel een extra uitdaging, ze is namelijk bang voor katten. "Maar uiteindelijk bleek die heel lief te zijn."

Maandag 4 mei is de laatste aflevering uitgezonden van het Anne Frank Videodagboek. Daarin zien en horen we hoe zij opgepakt wordt. Alle afleveringen zijn hier te bekijken. 

Terugluisteren: 'Anne Frank' legt leven in Tweede Wereldoorlog vast met videocamera

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1