Cultuur & Media
AVROTROS

'Tradities en rituelen nu extra belangrijk voor houvast': Pasen vieren in tijden van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tradities en rituelen nu extra belangrijk voor houvast': Pasen vieren in tijden van corona

Doordat we geen grip meer kunnen krijgen op de huidige situatie, kan voor veel mensen – juist in deze tijd - het geloof een vorm van houvast zijn. Met het paasweekend voor de boeg, moeten we op een andere manier invulling gaan geven aan deze feestdag. Voormalig directrice van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Ineke Strouken, ziet nu andere tradities ontstaan, vertelt ze in Stax&Toine.

"Tradities zijn dynamisch en veranderen met de tijd mee. Kijk maar naar het schudden van handen. We komen massaal met alternatieven, zoals het plaatsen van de hand op het hart en een buiginkje maken naar een ander", legt Strouken uit.

De traditiedeskundige ziet dat mensen nu vooral zoekende zijn naar nieuwe tradities. "Maar het is te vroeg om daar nog echt van te spreken, omdat een traditie altijd wat ouder moet zijn om te beklijven."

Een nieuwe tijd breekt aan

Pasen, zo vervolgt Strouken haar verhaal, is een voorjaarsfeest dat in het teken staat van vooruitkijken. "Het staat voor de overgang van de oude tijd naar een nieuwe tijd die aanbreekt." Daarnaast is het ook een feest van geven, zo vervolgt ze.

"Vroeger werden eieren geschilderd in mooie kleuren en gaven we deze aan de armeren in de samenleving. Ik kan mij voorstellen dat mensen nu eieren gaan kleuren en deze heel mooi aanbieden aan een verzorgingstehuis waar kwetsbare ouderen zitten die geen bezoek meer mogen ontvangen", aldus de traditiedeskundige.

Nieuwe traditie: mensen komen met bijzondere acties

Mensen zijn de laatste tijd creatiever geworden in het vinden van positieve initiatieven die nu en masse ontstaan, zo ook rondom Pasen. Pieter Egmond – een lokale ondernemer in de gemeente Son en Breugel – heeft samen met het bedrijf van zijn moeder en tante gele foam eieren gemaakt.

"Het idee is tot stand gekomen doordat we niet meer in de gemeente bij elkaar kunnen zijn, maar op deze manier wel aan elkaar kunnen denken. Op de eieren schrijven mensen een paasgedachte of wens", vertelt Egmond, "die vervolgens in de bomen worden opgehangen."

Rol van het geloof

Dat de kerk voor veel mensen troost biedt, kan ook dominee Henk van Veldhuizen van de Protestantse Kerken Hasselt beamen. Inmiddels heeft hij na zijn herstel van het coronavirus alweer twee kerkdiensten kunnen leiden, uiteraard in aangepaste vorm.

"Iedereen in Hasselt kent wel iemand die het virus heeft of heeft gehad. Normaal spreek je een hele kerk toe met 200 à 300 man en nu moet dat door op een cameraatje te focussen. Dat is wel even wennen", legt de dominee uit.

'Je hart brak'

Want hoewel er lege kerken zijn tijdens Pasen, gaan de vieringen digitaal gewoon nog door. Zo ook in Hasselt. "Het is aangepast, maar het voelt heel leeg. Normaal sta ik altijd bij de hal om de mensen toe te spreken en aan de uitgang. Ik ken ook al hun namen", zegt Van Veldhuizen.

Dat zijn gemeenschap zo wordt getroffen, raakt hem ook als mens. "Ik ben 30 jaar predikant en het doet mij heel veel om te zien als kleinkinderen rouwen om het verlies van hun opa of oma. Dan breekt je hart als je ziet dat die liefdesband opeens wegvalt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie