appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eefje de Visser: 'Ik begin altijd met slechte Engelse brabbelteksten'

Lonneke van der Palen
woensdag 22 januari 2020 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

"Een van Nederlands meest bijzondere popmuzikanten", zo wordt Eefje de Visser geïntroduceerd door Pieter van der Wielen in Nooit Meer Slapen. Ze is een uur te gast en in de nacht bespreken ze alle facetten van haar leven: van het opgroeien in Voorburg, tot het schrijven van muziek, het dansen met synchroonzwemmers, het toeren door binnen- en buitenland en het beleven van muzikale ervaringen.

Muziek schrijven

Voor Eefje de Visser is de muzikale ervaring het belangrijkste. "Tekst is een extra dimensie", vertelt ze, "de muziek zelf komt op de eerste plaats." Bij het maken van haar nieuwe album Bitterzoet daagde ze zichzelf uit om de akkoorden zo simpel mogelijk te houden. "Ik wilde de muziek spannend maken en toch ook simpel houden." In de teksten kon ze zich uitleven, poëtisch en soms abstract zijn.

"Ik wil beelden scheppen met mijn teksten. Zodat je het voor je kunt zien." Eefje de Visser bedenkt voordat ze begint met het schrijven niet waarover ze het wil laten gaan. "Het onderwerp vormt zich tijdens het schrijven", vertelt ze. "Het gaat organisch, gevoelsmatig, intuïtief."

Grappig is dat ze altijd begint met het schrijven van muziek met een slechte, Engelstalige tekst. "Daarna probeer ik heel veel uit met Nederlandse woorden en zinnen. En luister ik wat ik mooi vind klinken." Het is een enorme puzzel die gelegd moet worden, woordje voor woordje, zinnetje voor zinnetje. Maar dan is er wel een betoverend nieuw album: Bitterzoet.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
   

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1