appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Het Marathoninterview
STER Advertentie

Podcast Daders: Moordenaars en ex-tbs'ers praten openhartig over gruweldaden

AVROTROS
donderdag 21 november 2019 | AVROTROS | Cas de Jong

Moordenaars, drugscriminelen en ex-tbs’ers verbreken in Daders hun stilzwijgen. In deze nieuwe podcast praten zij openhartig over hoe zij tot hun afschuwelijke daad zijn gekomen. Maker Cas de Jong duikt in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn. 

Wesley Zippro is zestien jaar oud wanneer hij een brute roofmoord pleegt. "Ik kreeg een adrenalinerush en in één keer kwam al die woede eruit en stak ik hem met tien messteken neer. Daarna wist ik wel dat ik een grens over was gegaan en mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn."

'Alcohol maakt van mij een levensgevaarlijk monster'

Bijna 20 jaar brengt Wesley door in gevangenissen en tbs-klinieken. In de tweede aflevering van Daders praten Cas en Wesley onder andere over hoe hij tot deze daad heeft kunnen komen en waarom alcohol van hem een levensgevaarlijk persoon maakt.

"Als ik drink komt er een gruwelijk monster in mij los en ben ik tot alles in staat. Vorig jaar nog wilde ik mijn buurman met een mes aanvallen."

'Ieder mens in staat om een moord te plegen'

Gerrit Stanneveld is amper 20 jaar oud wanneer hij op koelbloedige wijze zijn schoonvader om het leven brengt. Hij zit vast, komt vrij en gaat vervolgens opnieuw de fout in wanneer hij bij een verkeerscontrole twee agenten neerschiet. Het stempel moordenaar raakt hij nooit meer kwijt. "Voor de maatschappij ben ik al lang afgeschreven, eens een moordenaar altijd een moordenaar. Ik ben game over."

Een garantie geven dat hij nooit meer een moord zou plegen, kan Gerrit niet. "Ieder mens is in staat om een moord te plegen. Als je aangevallen wordt, het is hij of ik, dan weet je toch niet wat je doet in zo’n situatie. Ik hoop uiteraard dat ik nooit in die omstandigheden kom om weer zoiets gruwelijks te doen."

Geen kritiekloos podium

Maker Cas de Jong was zich ter degen bewust over hoe gevoelig dit onderwerp ligt in de maatschappij. Met name voor de slachtoffers en nabestaanden. Keiharde voorwaarden voor deelname aan deze podcast waren dan ook dat de daders veroordeeld waren, spijt hadden en hun gruwelijke daden niet verheerlijkten.

Een groot deel van hen geeft ook voorlichting op scholen om jongeren af te houden het verkeerde pad op te gaan. "Als we beter begrijpen hoe criminelen tot hun afschuwelijke daden komen, kunnen we hopelijk ook nieuwe slachtoffers voorkomen. Ik heb bij de voorbereiding van deze podcast ook nauw contact gehad met Slachtofferhulp Nederland."

Daarnaast moest alles besproken kunnen worden en werden de daders stevig aan de tand gevoeld. "Ik wilde hen alle vragen stellen die ook in de maatschappij leven. Waarom verdienen ze eigenlijk een tweede kans? Kunnen ze zich voorstellen dat er veel mensen zijn die hen levenslang zouden willen opsluiten. Ze kregen dus allesbehalve een kritiekloos podium om hun verhaal te vertellen."

Gesprekken met zware criminelen in 'Daders'

De podcast Daders

Daders is een zesdelige podcast en vanaf donderdag 21 november te beluisteren, met elke week een nieuwe aflevering. Je luistert Daders in Spotify, iTunes en de app en website van Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcast-app om geen enkele aflevering te missen. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1