appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aftellen tot het Groot Dictee: 'er aan' of 'eraan'?

NPO RAdio 1
maandag 28 oktober 2019 | KRO-NCRV | Yolanda Bartman

Nog 5 dagen tot het Groot Dictee der Nederlandse Taal! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met 'er' + voorzetsel?

Frits vraagt zich af, wanneer schrijf je 'eraan' en wanneer 'er aan'? En hoe werkt het als er nog meer woorden bij staan? Wat moet aan elkaar in "er aan toe komen"?

Onze Taal geeft uitleg!

De twee hoofdregels voor het aan elkaar of los schrijven van 'er' (en 'hier', 'daar' en 'waar') en een voorzetsel zijn:

  • 'Er' wordt vaak aan een voorzetsel vast geschreven: 'eraan' gewend zijn, 'erbij' zijn, 'ervoor' kiezen, enz.
  • Als er nog een voorzetsel in de zin voorkomt, hoort dat vaak bij het werkwoord in de zin: we zijn 'eraan' toegekomen, dat ze 'erbij' aansloot, dat hij 'ervoor' uitkwam, enz.

Lees de uitgebreide uitleg van deze regel op de site van Onze Taal.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat stond op 6 juli 2019 in het teken van combinaties van 'er' en een of meer voorzetsels. Klik hier om het oefen-dictee nog een keer te doen.

De Zomerschool deel 1: er+voorzetsel

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1