appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Diamanda La Berge Dramm: 'De viool is als een spiegel'

Diamanda La Berge Dramm
vrijdag 20 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Violiste Diamanda La Berge Dramm won in 2018 als eerste solostrijker ooit de Dutch Classical Talent. Ze werd geprezen door de vakjury als de Björk van de viool. Kunststof EXTRA zocht de violiste op in Amsterdam en vroeg haar naar de tekst op haar tegel.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Those who matter don’t mind and those who mind don't matter. "Het is een cryptische manier om te zeggen: wees gewoon jezelf, trek je eigen plan", legt Diamanda uit.

De viool

De violiste studeerde af als Bachelor of Music aan het New England Conservatory in Boston en als Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Diamanda, geboren en getogen in Amsterdam, is de dochter van twee componisten. Ze was vier jaar toen zij begon met viool spelen.

Diamanda: "Mijn grootmoeder, de moeder van mijn moeder, speelde viool. Daar komt het gedeeltelijk vandaan. Voor mij was het eerst nog een stuk speelgoed.Ik had in eerste instantie meer connectie met het instrument als object. Als kind ben je nog niet bezig met de vraag wat ga ik hiermee vertellen. Het is meer een fysiek object."

Het instrument als graadmeter

Is de viool een verlengstuk van jezelf, van je lichaam en geest? "Allebei, afhankelijk van de dag. Het is ook een spiegel, soms een masker, soms een hele innerlijke stem, soms is het begeleiding voor de dag. Vaak als ik aan het begin van de dag de viool zie of oppak, dan weet ik wat voor dag het is. Het is een soort graadmeter."

Kunststof EXTRA

Geen radio, maar video. Het cultuur- en mediaoprogramma van NTR gaat in Kunststof EXTRA op bezoek bij kunstenaars in hun eigen omgeving. Volg de serie van Kunststof EXTRA op het Youtube kanaal van NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1