appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Talkshows zijn erger dan nepnieuws'

ANP / Kippa
donderdag 1 augustus 2019 | EO | Sven Boone Twitter

Talkshows zijn erger dan nepnieuws. Dat stelde journalist Peter Olsthoorn onlangs in een kritischecolumn in het Nederlands Dagblad. Daarmee doen zij het niet veel beter dan "columnisten die vaak goedkope meningen deponeren", vindt hij. InDit is de Dag ging hij in gesprek met columnist Marianne Zwagerman en voormalig talkshowhost Frits Barend.

'Talkshows en columns zijn nog erger dan nepnieuws'

Olsthoorn geeft aan dat hij zich niet meer ergert aan het probleem dat hij signaleert: "Eigenlijk ben ik al jaren gestopt met kijken", zegt hij. Toch is hij niet blij met de gesprekken die op televisie worden gevoerd met politici als Thierry Baudet. "Bij Pauw verspreidde Baudet meer dan tien leugens in twee minuten. Dat had je kunnen voorkomen door het eerst eens over de feiten te hebben."

Frits Barend is er niet van overtuigd dat talkshows weinig toevoegen. "Een talkshow is een mix van lichte en zware onderwerpen die op zo’n manier is gemaakt dat het grote groepen kijkers trekt." Wel mogen de deelnemers aan tafel van hem beter naar elkaar luisteren in plaats van hun eigen gelijk te halen. "Wij (Barend en Van Dorp red.)vondenhet heel leuk om ons te laten overtuigen in een gesprek. In een uitzending kon er een gevoel ontstaan van ‘hij heeft eigenlijk best gelijk".

Ook columnisten voegen wat toe, vindt tenminste columniste Marianne Zwagerman. Ze helpen het publiek hun standpunt te bepalen. "Columnisten hebben die rol overgenomen van de kerk. Vroeger kwam een pastoor je je dertiende zwangerschap aanpraten. Nu krijg je tenminste advies van mensen die er zelf over hebben nagedacht en dat lijkt me een hele verbetering."

'Talkshows en columns zijn nog erger dan nepnieuws'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1