appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

Een unieke ervaring: kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh geeft een persoonlijke rondleiding door museum Voorlinden

Museum Voorlinden
dinsdag 21 mei 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

De Caldic Collectie behoort tot een van de grootste particuliere collecties van Nederland. Sinds 2016 heeft kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh zijn eigen museum waar hij zijn collectie met het grote publiek kan delen. Vanaf 18 mei is er een nieuwe tentoonstelling te zien van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh. Joop van Caldenborgh geeft in Kunststof een persoonlijke rondleiding door Museum Voorlinden.

Kunststof - Joop van Caldenborgh, kunstverzamelaar

In een museum gaat het over kijken

Joop van Caldenborgh

"Wij zijn er heel trots op dat het museum geen storende factoren kent, alle stopcontacten, nooduitgang bordjes, camera’s en brandalarmen zijn onzichtbaar weggewerkt. Het museum moet dienend zijn aan de kunst. Heel veel details maken uiteindelijk het grotere geheel, dat is overal zo. Al helemaal in een museum, want daar gaat het over kijken."

Van jongs af aan een kunstliefhebber

"Ik kijk zelf al erg lang, op dit moment zou ik mijzelf een autodidact noemen op kijkgebied. In mijn jonge jaren illustreerde ik het schoolblad. Ik denk dat het een beetje daarvan komt, de tekenleraar nam mij mee naar het gemeentemuseum. Later ging ik daar zelf vaker heen dan van een jongeman verwacht mocht worden. Zelfs zoveel dat de directeur, destijds meneer Wijzenbeek, op een gegeven moment een hand op mijn schouder legde en zei 'Jij komt wel heel erg vaak'. Toen kreeg ik een jaarkaart cadeau en dat was heel erg stimulerend voor mij. Ik was toentertijd een jaar of zestien."

Do Ho Suh

"Do Ho Suh maakt tussenruimtes, vestibules. Hij heeft in zijn leven heel erg geworsteld met het feit dat hij verhuisd is, van Korea naar Amerika en van Amerika naar Londen. Eigenlijk wou hij zijn huis uit Korea, en later uit New-York, meenemen. Hij is heel erg bevangen door het idee 'huis'. Zijn vestibules zijn gemaakt van transparant polyester, wat hij in zijn precieze kleuren laat maken in Korea. Elk detail is erin verwerkt."

"Do Ho Suh’s moeder heb ik vorig jaar opgezocht. Ik had Do Ho Suh in Londen ontmoet en hij zei mij: 'Als u in Korea bent, moet u het huis van mijn moeder opzoeken'. Dat is ook zijn geboortehuis. Hij vond het belangrijk dat ik het zou zien om te begrijpen hoe hij zo intiem over zijn ouderlijk huis nadenkt. Hij heeft dat ouderlijk huisje ook heel vaak terug laten komen in zijn kunst."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1