Binnenland
AVROTROS

Afkoelen in de zee: 'Ga nooit alleen en neem iets mee dat drijft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afkoelen in de zee: 'Ga nooit alleen en neem iets mee dat drijft'

Het wordt de komende dagen tropisch warm. Dan trekken we er graag massaal op uit richting het strand. Om in de hitte even af te koelen, is een duik in de zee natuurlijk heerlijk. Maar afgelopen weekend leren we weer dat de zee behoorlijk verraderlijk kan zijn. Hoe kunnen we veilig de zee in?

Volgens Joeri Fredriks, lifeguard en oprichter van zeezwemschool ABZee kunnen we zelf inschatten of de zee veilig is en waar we het beste kunnen zwemmen, zegt hij in Stax&Toine. "Het begint bij het maken van een risicoanalyse van de omstandigheden. Het is geen grasveld waar je op voetbalt. De zee heeft een aantal natuurlijke gevaren."

Gevaarlijke stromingen

Je hebt volgens Fredriks een aantal dingen waar je op kunt letten voordat je de zee in gaat. "Waar breken de golven? Op plekken waar golven breken, stroomt de zee richting het strand en zijn zandbanken. Waar geen golven breken of rommelig zijn en waarvan mensen juist denken dat het veilig is, dat zijn de plekken waar het water de zee in stroomt."

Kijk ook waar de wind vandaan komt, want wind veroorzaakt stromingen. Als je aflandige wind hebt, waarbij de wind van het land komt en zeewaarts is gericht en je ligt lekker te dobberen op je luchtbedje, kun je gemakkelijk heel ver de zee op afdrijven.

Ook bij de verandering van het getij, van eb naar vloed of van vloed naar eb, kunnen gevaarlijke stromingen ontstaan door de snelle waterverplaatsing.

Herkenningspunten

Fredriks geeft als tip een plek op het strand uit te kiezen bij golven en een zandbank. "Neem twee herkenningspunten op het strand, zodat je als je het water in gaat, weet tussen welke twee punten je moet blijven en op die veilige plek blijft."

Alleen het water in gaan, is nooit een goed idee. Al gebeurt er niks geks vanwege stroming, kun je bijvoorbeeld wel kramp krijg tijdens het zwemmen en dan is er niemand om je te helpen. Ga daarom altijd met iemand de zee in of zorg ervoor dat iemand je in de gaten houdt.

'Kijk naar de vlaggen'

Aan de hand van vlaggen die wapperen op het strand, kun je aflezen of de situatie op dat moment veilig is om te zwemmen. Als er een rood-gele vlag wappert, weet je dat de reddingsbrigade aanwezig is. Wappert die niet? Dan is er geen lifeguard aanwezig en kun je dus beter extra voorzichtig zijn.

Dan heb je ook nog het kleurensysteem bij de vlaggen. De gele vlag betekent dat je op moet passen en dat het gevaarlijk is om te gaan zwemmen. De rode vlag staat voor zeer gevaarlijk en houdt in dat je niet zee in mag.

Muistroom in zee

We lezen in het nieuws veel over de gevaren van een muistroom. Een muistroom is een dieper gedeelte tussen twee zandbanken in, waarbij het water krachtig de zee in stroomt in plaats van naar het strand. Fredriks: "Waar golven zijn, gaat water snel naar de kant. Een mui gaat juist snel naar achter."

Het is moeilijk om een mui te herkennen, maar er zijn wel punten waar je op kunt letten. Fredriks: "Je kunt een mui herkennen aan dat de golven er rommelig zijn of omdat er helemaal geen golven zijn. Bij een mui is het diep en vaak donker. Soms zie je afval, takjes of schuim naar buiten stromen en het water kan op die plekken donkerder zijn."

Wat moet je doen als je toch in een muistroom terecht komt? Fredriks: "Een muistroom trekt je niet onder water, maar drijft je van de kust af. Het belangrijkste is dat je rustig blijft en er niet probeert tegenin te zwemmen. Doe je dit wel, kun je vermoeid raken en dat kan zorgen voor problemen."

Fredriks geeft als tip als je voelt dat de mui zijn kracht verliest, je kunt proberen naar de zijkant te zwemmen richting een zandbank. "Lukt dit niet, probeer te blijven drijven en laat je meevoeren tot achter de golven. Daar neemt de mui in kracht af."

Schakel de reddingsbrigade in

Als je dreigt er niet zelf uit te komen en in paniek te raken, kun je volgens Fredriks het beste proberen de aandacht te trekken van de kant. Probeer te blijven drijven en zwaai met je armen richting de kust. Heb je contact? Hou diegene in de gaten en wacht op hulp.

Je leest vaak dat iemand anderen probeert te redden en uiteindelijk zelf verdrinkt. "Het eerste wat je moet doen, is zorgen dat je een professionele dienst erbij haalt voordat je zelf het water in rent", zegt Fredriks.

Als je iemand gaat redden, stel altijd je eigen veiligheid voorop. Is er niemand van de reddingsbrigade aanwezig? Probeer contact te maken en houd diegene in de gaten. Probeer hem of haar de goede kant op te leiden en bel 112. Wil je toch zelf het water in om diegene te helpen? Fredriks: "Neem altijd iets mee dat drijft. Dat is het redmiddel."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie