appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is mediteren altijd goed en gezond?

Pixabay
maandag 5 augustus 2019 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

De lijst met postieve effecten van meditatie lijkt eindeloos: minder pijn, angst, kans op depressie en huisartsbezoek, een lagere bloeddruk, beter slapen, een sterker immuunsysteem, meer emotionele balans, compassie, concentratie, focus, rust, stabiliteit en creativiteit. De podcast Mediteren is geen pilletje gaat op onderzoek.

Het lijkt wel alsof er in ons allen een supermens zit, die naar buiten kan komen als we met grote regelmaat stil op een kussen gaan zitten en mediteren. Er is zelfs een hele reeks wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effectieven van meditatie. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Zitten er dan geen nadelen aan mediteren?

Mediteren is geen wondermiddel

Er zijn tientallen verhalen van mensen die door meditatie last hebben van angst, stress, slapeloosheid of zelfs hallucineren. Onder hen zijn zowel beginnelingen, als mensen die al jarenlange ervaring hebben met mediteren. Uit onderzoek van University College London blijkt dat een vierde van de mensen een bijzonder onprettige ervaring heeft tijdens het mediteren. Mediteren is dus niet een of ander perfect wondermiddel. Maar wat is het dan wel?

Is mediteren altijd goed en gezond? En kan iedereen zich erin storten? Een podcast over de minder positieve kanten van mediteren.

NTR Podcastprijs 2019

Alle podcasts van de genomineerden zijn hier te beluisteren. Voor meer informatie kijk op Facebook of op ntr.nl/podcastprijs. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1