Binnenland

'Maak koolmonoxidemelders in vakantiewoningen verplicht'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak koolmonoxidemelders in vakantiewoningen verplicht'

[AVROTROS] Eigenaren van vakantieparken zijn niet verplicht om koolmonoxidemelders op te hangen in hun bungalows. Ondanks dat er jaarlijks tientallen doden vallen en honderden gewonden zijn door koolmonoxidevergiftigingen, vond de politiek een dergelijke verplichting tot nu toe niet nodig. Daar moet verandering in komen, vindt 50PLUS-voorman Henk Krol.

Aanleiding is het verhaal van Esther van Roosendaal, die eerder dit jaar met haar dochters camping De Pampel in Hoenderloo bezocht. "De laatste avond gaf mijn oudste dochter aan duizelig te zijn, waarna zij korte tijd later flauwviel. Ik besefte net op tijd dat het om koolmonoxidevergiftiging ging. Ik heb gelukkig mijn beide dochters en mijzelf op tijd naar buiten kunnen brengen en de hulpdiensten kunnen waarschuwen."

'Meeste ongevallen met modern en goed onderhouden ketels'

Esther vindt dat vakantieparken verplicht koolmonoxidemelders moeten ophangen. "Met ons is het gelukkig goed afgelopen, omdat we nog niet sliepen." De eigenaar van de camping zegt in een reactie niet te begrijpen hoe de vergiftiging kon ontstaan. "Wij laten ieder jaar alles controleren door de installateur," zegt Harry Uithol. Toch is dat geen garantie om problemen te voorkomen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2015 al dat de meeste ongevallen plaatsvinden met modern en goed onderhouden ketels.

Dat er ondanks die conclusie toen nog geen maatregelen zijn genomen weet Caspar Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm, die op verzoek van Radar de regelgeving tegen het licht hield. "Bij de laatste wijzigingen van de wet is ervoor gekozen om koolmonoxidemeters niet verplicht te stellen in woningen omdat zo'n verplichting niet kan worden gehandhaafd." Jet Vroege van de brandweer beaamt dat. "De verplichting biedt niet per se veiligheid," zegt zij. "Wie gaat checken of de melders nog goed zijn, of ze nog werken en of ze niet weggehaald zijn? Dat is niet te doen." Toch raadt ze iedereen wel aan om een dergelijke koolmonoxidemelder op te hangen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

50PLUS: stel melders in vakantiewoningen verplicht

Voor 50PLUS-voorman Henk Krol is de huidige wet niet voldoende. Hij pleit voor een aanpassing zodat het bij recreatiewoningen verplicht wordt een dergelijke melder op te hangen. "Als je met maar een paar tientjes vele mensenlevens kunt redden en ziektes kunt voorkomen, zou het iedereen aan het hart moeten gaan", zegt hij. "Brandweermensen en deskundigen verzekeren ons dat het gevaar in vakantiewoningen zelfs nog groter is dan op andere plekken. Als je de kosten van een gecombineerde rook-/koolmonoxidemelder verdeelt over de huurprijzen van alle gebruikers, heb je het over een kostenstijging van hooguit centen per verhuurde nacht."

Het Kamerlid wil daarom aandacht hiervoor vragen aan de minister. "We zullen elke gelegenheid aangrijpen om de minister op haar verantwoordelijkheid te wijzen. Geloof me, de aanhouder wint!"

'Maak koolmonoxidemelders in vakantiewoningen verplicht'

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie