Binnenland

Eigenaren appartementen benadeeld door nieuwe belastingregels

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Eigenaren appartementen benadeeld door nieuwe belastingregels

[AVROTROS] Eigenaren van een appartement moeten door nieuwe wetgeving eerder belasting betalen dan eigenaren van een gewone woning of huurders. Dat blijkt uit meldingen die binnenkomen op de redactie van Radar. Eigenaren van een appartement moeten namelijk verplicht sparen voor het onderhoud van hun woning. Dit bedrag wordt opgeteld bij hun privévermogen, waardoor zij eerder belasting moeten betalen dan andere woningbezitters.

Iedereen die een appartement koopt wordt verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE behartigt de belangen van alle eigenaren en bemoeit zich hoofdzakelijk met het onderhoud van het complex en dan met name de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, vloeren, liften, glas en kozijnen. Een VvE wordt vaak bestuurd door een deel van de bewoners, maar hiervoor wordt bij grote complexen vaak een bedrijf ingehuurd.

Sinds 1 januari 2018 gelden voor VvE's nieuwe regels. Waar zij in het verleden niet verplicht waren om onderhoud aan het complex uit te voeren, moet dat sindsdien wel. Om precies te zijn moet jaarlijks 0,5% van de nieuwbouwwaarde van het complex gespaard worden voor dat onderhoud. Voor een pand met een nieuwbouwwaarde van 10 miljoen euro, betekent dit jaarlijks 50.000 euro. Juist door de nieuwe regels worden bewoners op kosten gejaagd.

Geld voor VvE gezien als privévermogen

Ab Aalberts is voorzitter van een Vereniging van Eigenaren. Bij het regelen van zijn belastingzaken viel het hem op dat het bedrag dat hij moet sparen voor de VvE gezien wordt als zijn privévermogen. "Dat is heel raar, want zodra ik het op de rekening van de VvE stort kan ik er niet meer bij", vertelt hij. "Het gevolg is dat mijn aandeel binnen de VvE steeds groter wordt en samen met mijn eigen spaargeld, kan ik zomaar over de belastingvrije grens gaan."

Dat zit namelijk zo: als je meer dan 30.000 euro spaargeld hebt (voor echtparen geldt een grens van 60.000 euro) dan moet je over het bedrag dat daarboven zit fors belasting betalen. Hoewel dat bedrag heel hoog lijkt, valt dat in de praktijk wel mee. Als je bijvoorbeeld in de afgelopen jaren 25.000 euro gespaard hebt in de VvE dan kan je privé nog maar 5000 euro spaargeld hebben, voordat je belasting moet betalen. Aalberts: "Dat is oneerlijk, want hoewel je geld spaart op de rekening van de VvE is het niet meer vrij opneembaar".

Politiek komt in actie

Hoewel deze problemen in 2015 al werden aangekondigd door Stichting VvE Belang, een organisatie die opkomt voor de rechten van bewoners van appartementen, komt de politiek in actie nu Radar aandacht besteedt aan het probleem. Kamerlid Helma Lodders (VVD) gaat er Kamervragen over stellen aan de minister. "Dit is een onwenselijke situatie en het kan in sommige gevallen ook tot pijnlijke situaties leiden omdat je belasting moet betalen over iets waar je niet bij kan."

Ook de PvdA wil kijken wat ze voor deze groep mensen kunnen doen. Kamerlid Henk Nijboer: "We begrijpen dat het onrechtvaardig kan voelen dat je aan de ene kant verplicht spaart in een VvE en aan de andere kant wordt belast over geld waar je niet bij kan." Hij zegt de beantwoording van de Kamervragen kritisch te zullen volgen. Eerder vroeg ook het CDA aandacht voor de problematiek.

Oplossing: tel bedrag op bij box 1 of geef vrijstelling

Om het probleem op te lossen heeft Stichting VvE Belang wel een idee. Directeur Kees Oomen: "De meest simpele oplossing is de oplossing, die de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad eerder gaf. Deze meende dat dit spaartegoed zodanig aan de eigen woning is gekoppeld dat het in box 1 thuishoort. Andere opties zijn het volledig vrijstellen van dit aandeel in het vermogen van de VvE voor de vermogenrendementsheffing of een vrijstelling ter grootte van het gedeelte dat jaarlijks verplicht gespaard moet worden."

Eigenaren appartementen benadeeld door nieuwe belastingregels

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie