appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom is de Marokkaanse koning zo populair?

ANP
zondag 14 januari 2018 | VPRO | Redactie

De immens populaire Marokkaanse koning Mohammed VI wordt vrijwel overal waar hij komt enthousiast ontvangen door Marokkanen. En op de televisie in het Noord-Afrikaanse land is de koning immer te zien als handjes schuddende volkslieveling. Maar is die liefde voor de koning oprecht? 

Bureau Buitenland Nacht Express sprak hierover met arabist en Marokko-deskundige Jan Hoogland. Hij stelt dat de volksliefde voor de koning zeker wel oprecht is. De inwoners van het land worden al vanaf jongs af aan dagelijks geconfronteerd met beelden van de koning die ergens een ziekenhuis of een school opent. Volgens Hoogland staan de hoogwaardigheidsbekleders te wachten op de eer om de koning op de hand te zoenen.

Dit draagt onder andere enorm bij aan het beeld dat de Marokkaanse koning weinig meer dan een ceremoniële functie heeft. En dat hij zich niet of nauwelijks met de politiek bemoeid. Maar volgens Marokko-deskundige Hoogland heeft Mohammed VI wel degelijk een hele grote politieke en zakelijke vinger in de pap. De grondwet daar geeft de volksheld zelfs bijna onbeperkte macht. 

De onbetwiste leider

Tegenstand kent deze koning niet. Hoewel de koning, die ook religieus leider van het land is, sinds 2011 niet meer heilig is, is hij nog wel onfeilbaar. Het wijzen op fouten van de koning is in Marokko dus geen optie. En dat geldt volgens Hoogland niet alleen voor journalisten, ook het volk is onderhevig aan deze regeling. 

Dit maakt het vrijwel onmogelijk een open debat aan te gaan over de positie van de koning. In het Franse boek Le roi prédateur, Koning roofdier, wordt verteld hoe kort de lijntjes zijn tussen de politiek en het bedrijfsimperium van de koninklijke familie. Volgens Hoogland wordt in het Franse schrijfwerk omschreven hoe het geld uit de schatkist van de staat via zakelijke projecten heel snel via het bedrijfsleven bij de koninklijke familie terecht komt. 

Luister hier gehele gesprek met Hoogland terug:

Waarom is de Marokkaanse koning zo populair?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1