appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom Trump zijn kolen straks aan de straatstenen niet kwijt kan

ANP
vrijdag 2 juni 2017 | NPO Radio 1 | redactie

De terugtrekking van de Amerikaanse president Trump uit het klimaatakkoord kan niet zonder gevolgen blijven. Daarvoor waarschuwt Ed Nijpels (VVD). De oud-minister stak in de uitzending van Stand.nl zijn onvrede over de Amerikaanse president niet onder stoelen of banken. “Ik vind ‘m afschuwelijk."

In 2015 tekenden bijna 200 landen het klimaatakkoord van Parijs, met als doel opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Nu president Trump zijn land heeft teruggetrokken uit het akkoord, voegt Amerika zich bij Nicaragua en Syrië, de enige twee landen die zich nooit hebben verbonden aan de deal.

Volgens Nijpels, oud-minister van VROM en kroonlid van de Sociaal Economische Raad, heeft de Amerikaanse president zich met dit besluit in de voet geschoten. "Europa gooit straks de deur dicht voor de Amerikaanse kolenindustrie", waarschuwt hij. 

Prijzen van kolen gekelderd

Toen de Amerikanen een paar jaar geleden naar schaliegas gingen boren, schakelden de elektriciteitscentrales in het land over van kolen naar gas. Het overschot aan kolen wordt sindsdien op grote schaal naar Europa verscheept en hier voor een zacht prijsje verkocht

Nijpels denkt dat de Amerikaanse president in de toekomst mogelijk zelfs subsidie moet inzetten om de Amerikaanse kolen nog naar Europa te krijgen. “Ons continent wil juist áf van fossiele brandstoffen”, aldus Nijpels. Hij voorspelt: “Europa plaatst dan een groot bord aan de ingang van de Noordzee, met de tekst: 'Verboden voor kolen uit Amerika'.”

Lees ookKolenstad Pittsburgh niet onverdeeld enthousiast over Trumps besluit

Bekijk hier het gesprek met Ed Nijpels in Stand.nl 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1