Buitenland
NOSNTR

Paus in Irak voor historisch bezoek

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paus in Irak voor historisch bezoek

Paus Franciscus is aangekomen in Bagdad voor zijn vierdaagse bezoek aan Irak. De historische reis - het is de eerste keer dat een paus het land bezoekt - gaat ondanks zorgen over de veiligheidssituatie en de coronapandemie door en bestaat onder meer uit het bezoeken van religieuze locaties en het voormalig IS-bolwerk Mosul.

"De christenen worden echt vervolgd, vermoord, beroofd. Daarom hebben massaal veel mensen alles achtergelaten en het land verlaten. En dat is heel pijnlijk. Want het land is ons land, wij zijn het oorspronkelijke volk van Irak. Later werden we behandeld als vreemdelingen. De paus is een man van de vrede, tolerantie en nu komt hij naar ons toe. Hij draagt de vlag van de vrede en gaat met alle andere partijen in gesprek", zegt Lene Nissan, lid van de Assyrische Kerk van het Oosten, in Nieuws en Co.

'Symbolische reis'

Op het vliegveld van Bagdad werd de paus ontvangen door de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi, die hem de hand schudde.

"Ik ben blij om weer op reis te gaan", zei de 84-jarige paus Franciscus in het vliegtuig. "Deze symbolische reis is ook een plicht aan een jarenlang gemarteld land."

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk heeft vandaag nog een welkomstceremonie in het presidentieel paleis op de planning staan. Ook brengt hij een bezoek aan een kathedraal.

De paus zei dat hij als "pelgrim van de vrede" naar Irak gaat. Het uitgebreide bezoek van de paus is voor de Iraakse christenen daarom ook van enorme betekenis, zei Vaticaan-correspondent Andrea Vreede eerder al. "De aanwezigheid van Franciscus in de kathedraal van Bagdad, zijn reis naar Mosul in Noord-Irak en de door IS zwaar vervolgde christengemeenschap in Karakosh zijn voor hen een grote troost."

Het christendom in Irak

Het christendom in Irak dateert uit de vroegste tijd. In 2003 woonden er ongeveer 1,5 miljoen christenen in Irak. Nu zijn het er naar schatting enkele honderdduizenden, maar er is al jaren geen telling gehouden.

In het land is een grote diversiteit aan christengemeenschappen: van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, de Assyrische Kerk van het Oosten en de Armeense-Apostolische Kerk tot de Syrisch-Katholieke en de Chaldeeuws-Katholieke Kerk. De laatste twee erkennen de paus als geestelijk leider.

De christenen hebben sinds de val van dictator Saddam Hoessein in 2003 zwaar te lijden onder geweld en vervolging. Zo zijn kerken en dorpen verwoest door terreurgroep IS. Veel christenen zijn naar het buitenland gevlucht.

Eerste reis sinds corona

Het is de eerste reis van de paus sinds het begin van de coronapandemie. Hoewel virologen bang zijn dat bij het bezoek de afstandsregels niet goed in acht kunnen worden gehouden, heeft de paus toch besloten om naar Irak af te reizen. De paus en alle medewerkers en journalisten die de paus vergezellen tijdens zijn bezoek, zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Er zijn ook zorgen over de veiligheid van de paus. Daarom wordt Franciscus extra goed beschermd bij zijn bezoek. Veiligheidsdiensten zijn massaal betrokken bij de beveiliging. De paus rijdt bijvoorbeeld niet in de bekende pausmobiel, maar zit in een gewone auto.

Paus Franciscus is niet de eerste paus die Irak wilde bezoeken. Johannes Paulus II wilde in 2000 ook al een bezoek brengen, maar die reis ging niet door omdat gesprekken daarover met de Iraakse regering vastliepen.

Paus Irak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie