appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Meerdere doden na terreuraanslag bij kerk in Nice, hoogste dreigingsniveau in Frankrijk

ANP
donderdag 29 oktober 2020 | NOS | NTR | Redactie

In de Franse stad Nice zijn drie personen gedood en een aantal mensen gewond geraakt bij een aanval met een mes rondom een kerk. De politie heeft één verdachte aangehouden. Een van de slachtoffers is volgens dagblad Le Monde onthoofd.

In meerdere plaatsen in Frankrijk zijn sinds de aanslag van vanmorgen mensen opgepakt die een mes bij zich hadden. Ook in de Zuid-Franse stad Avignon, waar de dader bij zijn arrestatie is gedood, zegt het Franse radiostation Europe 1. Frankrijk heeft het dreigingsniveau daarom naar het hoogste niveau verhoogd.

Laatste nieuws met correspondent Frank Renout

Volgens correspondent Frank Renout is er nog veel onduidelijk rondom de aanslag. "Over de motieven van de dader valt eigenlijk nog niks te zeggen," zegt hij in Nieuws en Co.

De burgemeester van de stad Nice schreef op Twitter dat de stad opnieuw slachtoffer is van 'islamofacisme'. Ook vergelijkt hij deze aanslag op de moord op Samuel Paty, een Franse docent die cartoons van de profeet Mohammed liet zien in zijn les.

Wereldwijd reageren regeringsleiders en politici geschokt op de terreurdaad. Op Twitter uitten velen van hen hun medeleven met de tekst "Nous Sommes Unis". Morgen houdt een aantal Europese ministers van Justitie een spoedoverleg over de terreuraanslag.

'Aanval in Nederland niet ondenkbaar'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aaldersberg zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Franse stad dat alertheid in Nederland geboden blijft. Hij noemt een aanval door een moslimextremist zoals in Nice ook in Nederland niet ondenkbaar.

Aaldersberg waarschuwt dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1