appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Minister kondigt aftreden Libanese regering aan

ANP
maandag 10 augustus 2020 | NOS | NTR | Redactie

De Libanese premier Diab en zijn regering gaan aftreden, zegt de minister van Volksgezondheid van het land. Eerder waren al meerdere ministers vertrokken na de explosie van dinsdag, waarbij minstens 158 doden en 6000 gewonden vielen.

Of deze beslissing veel oplost, durfde correspondent Daisy Mohr niet te zeggen in Nieuws en Co: "Mensen willen veel meer zien. Ze willen vervroegde verkiezingen en willen dat het systeem helemaal omgegooid wordt. Er moeten niet gewoon een paar pionnen omgezet worden. We komen mogelijk in een machtsvacuüm gerecht, want de ervaring leert dat het een hele lange tijd kan duren voor we hier een nieuwe premier hebben."

Persconferentie later vanavond

Minister van Justitie Marie-Claude Najm en de minister van Financiën Ghazi Wazni kondigden vandaag hun ontslag aan. Eerder traden ook de minister van Milieu en de minister van Informatie af.

Volgens Arabische media geeft premier Diab later vanavond een persconferentie, waarin hij naar verwachting zal aankondigen dat hij en zijn kabinet opstappen.

"Het hele kabinet is afgetreden", zei minister Hamad van Volksgezondheid tegen verslaggevers. Premier Diab is volgens hem nu op weg naar het presidentieel paleis om het ontslag namens alle ministers in te dienen.

Druk toegenomen

De druk op de regering in Beiroet is de afgelopen dagen flink toegenomen. Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. Daarbij vielen veel gewonden na hard ingrijpen door de politie.

Er werd urenlang traangas afgevuurd en demonstranten zeggen dat de politie met rubberen kogels en met scherp schoot.

Al voor de explosie verkeerde het land in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers houden de regering ook verantwoordelijk voor de ramp, omdat het kabinet volgens hen nalatig en corrupt is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1