appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Zware explosie in Beiroet, berichten over gewonden en veel schade

Reuters
dinsdag 4 augustus 2020 | NOS | NTR | Redactie

De Libanese hoofdstad Beiroet is opgeschrikt door een zware explosie, waarbij honderden slachtoffers zijn gevallen. De ontploffing vond plaats in het havengebied, maar was in grote delen van de stad voelbaar. Er zijn dikke rookwolken te zien boven de stad. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Het gebeurde op een plaats waar zware explosieve materialen lagen opgeslagen.

"Het is een énorme klap geweest. De beelden laten zien dat er een brand was, die was er al een tijdje en vervolgens kwam er een knal met rookwolken in alle kleuren die je maar bedenken kan. De knal kon je tot ver buiten de stad horen. Er is enorme schade in de wijde omgeving en veel verwarring over wat er is gebeurd", zei correspondent Daisy Mohr bij Nieuws en Co.

Onduidelijkheid over aantal slachtoffers en doden

Het hoofd van het Libanese Rode Kruis zegt dat honderden gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht en dat anderen vastzitten in hun huis. Ook zegt hij dat er doden zijn gevallen. Hoeveel is onduidelijk. Bronnen bij veiligheidsdiensten en hulpdiensten zeiden eerder tegen persbureau Reuters dat er zeker tien doden zijn gevallen. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

Enorme explosie 

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst spreekt tegen dat de explosie het gevolg is van grote hoeveelheden opgeslagen vuurwerk, zoals lokale media meldden. Volgens hem gaat het om ander zwaar explosief materiaal dat er lag opgeslagen.

Volgens Mohr stond de opslagplaats al even in brand, toen een grote explosie volgde. "Die knal was tot ver buiten de stad te horen. De ontploffing was zo hevig dat ramen en deuren naar binnen vlogen, ook in wijken die ver van de plaats van de explosie verwijderd liggen. De haven ligt vrij centraal, dus iedereen in de wijde omtrek heeft schade." Zelfs inwoners van Cyprus zeggen de knal te hebben gehoord.

Nood aan bloeddonoren

Het Rode Kruis in Libanon heeft een dringende oproep gedaan om bloed te doneren. "Er is een dringende behoefte aan alle bloedgroepen", staat in een tweet. De hulporganisatie zegt duizenden telefoontjes binnen te krijgen via het noodnummer. "We vragen mensen alleen het noodnummer te bellen in kritieke en ernstige gevallen zodat we de mensen die het het meest nodig hebben het eerst kunnen helpen."

Beelden van de explosie gaan rond op sociale media:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beelden op sociale media van de explosie

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beelden op sociale media van de explosie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1