Buitenland
NOSNTR

Trump stuurt nu ook troepen naar Chicago en Albuquerque

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump stuurt nu ook troepen naar Chicago en Albuquerque

Verspreid door de Verenigde Staten zet president Trump federale troepen in. Eerder stuurde hij die al naar steden als Portland en Kansas City, om de openbare orde rondom protesten te handhaven. Nu komen Chicago en Albuquerque erbij. Daar zijn ze niet blij met dit besluit van president Trump.

"Trump kan om verschillende redenen agenten sturen naar de staten en zolang zij zich aan hun mandaat houden, kan de burgemeester er weinig tegen doen", zei Kenneth Manusama, volkenrechtjurist en kenner van het Amerikaanse rechtssysteem in Nieuws en Co.

Burgemeesters kunnen niks doen

De burgemeester van Chicago twitterde dat ze niet zal toelaten dat de federale troepen haar burgers zullen terroriseren. En volgens de burgemeester van Albuquerque wordt de situatie in zijn stad alleen maar onveiliger als er federale troepen komen.

"De burgemeesters zagen eerder al hoe de situatie in Portland escaleerde. Homeland Security werd naar Portland gestuurd om federale gebouwen te beschermen tijdens de protesten. Toen ze plots vijf blokken verder mensen arresteerden, werd duidelijk dat ze hun boekje te buiten gingen."

"De burgemeester van Oregon heeft nu wel een rechtszaak aangespannen tegen die agenten. Ze kunnen binnen de federale rechtbanken aangeklaagd worden, maar dan is de verantwoording er pas achteraf", aldus Manusama. Hoewel de mandaten van de agenten goed zijn afgebakend, is men angstig dat onder leiding van Trump en binnen de huidige autoritaire tendens die grenzen zullen vervagen.

On-Amerikaans

Voor Chicago en Albuquerque zit er desondanks niks anders op dan afwachten en de vinger aan de pols houden: "Het is erg on-Amerikaans om je als federale regering ergens mee te bemoeien zonder toestemming van de staten. Het is zelfs in de grondwet opgenomen dat je een goede reden moet hebben om naar de staten te gaan. Maar je ziet dat dit nu toch gebeurt. Ze zoeken redenen om agenten te sturen. In Chicago en Albuquerque worden agenten gestuurd voor misdaadbestrijding en drugsbestrijding, daar kan je niet veel aan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie