Buitenland
NOSNTR

Strengere mondkapjesplicht in België

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strengere mondkapjesplicht in België

De Belgische overheid gaat de coronamaatregelen verscherpen, omdat het aantal infecties de afgelopen dagen drastisch is toegenomen met gemiddeld zo'n 200 per dag. Vooral de mondkapjesplicht wordt sterk uitgebreid. Moet Nederland ook volgen?

"Ik denk dat mijn collega Hugo de Jonge wel weet wat hij moet doen, maar je moet er wel een draagvlak voor hebben", aldus Maggie De Block, de Belgische minister van Volksgezondheid, in Nieuws en Co.

Strengere regels

Op een persconferentie maakte premier Sophie Wilmès bekend dat vanaf zaterdag mondkapjes verplicht zijn op markten, in winkels, het openbaar vervoer, openbare gebouwen en in de horeca. Nachtwinkels moeten om 22.00 uur sluiten.

Horecabezoekers moeten hun mailadres en telefoonnummer achterlaten, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgespoord als een bezoeker besmet blijkt te zijn. Ook roept premier Wilmès burgers ertoe te noteren met wie ze contact hebben en hun 'sociale bubbel' beperkt te houden tot maximaal vijftien personen.

Volgens minister De Block moesten de teugels wel aangetrokken worden, niet alleen door de mondkapjesverplichting: "Als er plaatsen zijn waar mensen te dicht bij elkaar komen, zijn de mondkapjes voor ons een extra barrière. Maar het is zeker geen excuus om je niet aan de andere regels te houden. Ik denk wel dat veel mensen een mondkapje opzetten en dan denken dat ze geen rekening meer moeten houden met de andere veiligheidsregels, zoals de afstand en de hygiëne. Het kan een vals gevoel van veiligheid geven, maar je zet een mondkapje op om iemand anders te beschermen en zij doen het om jou te beschermen. Dus doe het voor hen en wij doen het voor u."

"Je moet het gewoon doen"

In België is de vraag naar de mondkapjesplicht bij de burgers zelf ook vrij groot: "We zien dat het wel gerespecteerd wordt. Er zijn ook al bevragingen gedaan en er is een goed draagvlak voor. Je moet het gewoon doen. Het is niet simpel, ik vind het zelf ook benauwend in de zomermaanden, maar het is zo. Mensen in de zorg moeten het ook dragen dus wij kunnen dat ook wel leren."

Toch is er in België ook veel twijfel geweest over de mondkapjes: "Toen alle cijfers naar beneden gingen, hebben wij het ook niet gedaan. De cijfers waren goed en het aantal besmettingen daalde, het aantal ziekenhuisopnames ook. Nu zitten we in een andere situatie en daardoor hebben wij die maatregel moeten nemen. Je ziet dat meer en meer mensen bang zijn voor zo'n tweede golf en mensen willen die inspanning wel doen."

Evenementen en familiefeesten

Veel besmettingen zijn duidelijk te herleiden naar evenementen als familiefeesten en huwelijken, waar de veiligheidsmaatregelen niet zijn opgevolgd. De premier waarschuwde dat er strenger gecontroleerd gaat worden op risicogedrag en sluit lokale lockdowns niet uit.

De maatregelen gelden niet alleen in België zelf. De Belgen moeten zich er ook aan houden als ze in het buitenland op vakantie gaan, zei Wilmès.

België heeft bijna 65.000 bevestigde besmettingen. Afgelopen week overleden er dagelijks gemiddeld drie mensen aan de gevolgen van het coronavirus en waren er gemiddeld veertien ziekenhuisopnames per dag. Vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar raken besmet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie